2011-05-31

Ja, det kan jag (prova)!

Tänk er vad spännande och inspirerande det är att lära sig nya saker och kasta sig in i projekt eller arbetsuppgifter som är lite skrämmande men samtidigt känns spännande. Tänk även vad härligt det är att upptäcka att "Ja, jag klarade faktiskt av det"!

Jag kastar mig ofta in i saker som jag inte tidigare haft någon erfarenhet av. Ibland går det mindre bra men oftast går det faktiskt alldeles utmärkt. Jag arbetade för något år sedan med en kund som uppgraderade sitt e-postsystem och i och med det fick användarna en hel del nya funktioner och ett helt nytt utseende på e-postklienten.

Blev då tillfrågad om jag vid några tillfällen kunde hålla en presentation av det nya systemet för ungefär 400 personer per tillfälle.
"Oj… det har jag aldrig gjort tidigare…" tänkte jag. "400 pers är rätt mycket folk…"
Högt svarade jag: "Ja, det kan jag", medan jag tyst för mig själv la till "...prova".

Sen dess gör jag det allt som oftast, lägger till "prova" tyst för mig själv efter att jag sagt "Ja, det kan jag".
Då känns alla nya okända, läskiga projekt och arbetsuppgifter inte lika tunga. Jag ska ju bara "prova".
Och som sagt, de allra flesta gånger klarar man av det alldeles utmärkt! Jag tror det är otroligt nyttigt att utmana sig själv och lära sig nya saker.

Hur det gick på presentationen av den nya e-postklienten?

Jo, det gick jättebra! Höll två presentationer vid två olika tillfällen för ungefär 200 personer vid varje.
Så nästa gång någon frågar mig om jag kan hålla presentation för så många personer så behöver jag bara svara "Ja, det kan jag", utan att lägga till "...prova" i slutet av meningen.

Döm om min förvåning när jag för ett tag sen var på en föreläsning med Therese Sinter, global marknadsdirektör på Sogeti, och hon nämnde exakt samma sak. Hon berättade att hon också ofta lägger till "...prova" när hon får "läskiga" förfrågningar. Det är alltså inte bara jag som går och mumlar för mig själv. Så tack till Therese som inspirerade mig till att skriva detta, hoppas jag kan inspierera någon till att prova nya saker.