2012-02-27

It och pappaledighet

Jag blev nyligen pappa och den förändringen är ju helt grym. Ni som varit där vet vad jag talar om. Nu är det här ingen barnblogg direkt utan jag tänkte dela med mig av möjligheterna som it ger i förhållandet mellan arbete och privatliv.

Jag brukar försöka sätta saker i perspektiv och ofta ställa mig frågan; hur gjorde vi för cirka 5 eller kanske 10 år sedan? Det brukar hjälpa när man vill se hur väl viss teknik anammas. I vissa fall kommer man inte ens ihåg hur man gjorde innan en viss funktion kom. Hur hanterade vi tidigare det vi idag gör på Facebook? Just idet fallet tror jag att vi helt enkelt inte gjorde det tidigare. Facebook öppnade ett nytt sätt att kommunicera och hålla varandra uppdaterade både högt och lågt. Vi som finns där har säkert alla någon gång också tänkt ”Hur kan man skriva en sådan sak på Facebook?” . Allt är kanske inte lika viktigt utan vi kommunicerar i överflöd. Smile

Tekniken jag nu vill lyfta fram är den som möjliggör att mötas där vi är. Tycker att det börjar märkas att man inte förflyttar sig lika ofta som tidigare. Jag kan komma på mig själv med att tänka på samma sätt som ovan. ”Tänk innan vi hade våra digitala samverkanslösning på Atea så åkte man till Stockholm för att vara med på ett avstämningsmöte. Snacka om slöseri med tid.”

Efter förlossningen så var jag ledig 100% i några dagar. Resterande dagar valde jag att vara föräldraledighet till 50% vilket med det gamla sättet hade inneburit att jag fått välja om jag skulle vara på kontoret antingen för- eller eftermiddagar. I vissa arbeten så krävs så klart lokal närvaro men jag tror att fler organisationer skulle kunna erbjuda det som jag fick av Atea. Under mina 50%-dagar så har jag haft möten under dagarna men vi har även kunnat ta hand om vårt barn. Jag har varit med i både telefonmöten och videomöten och kunnat arbeta precis som vanligt - och försökt hålla mig till fyra timmar om dagen. Det har varit interna möten men också externa med kunder och leverantörer.

Att sitta med på videomöten direkt från hemmet skapar en otroligt bra situation i den alltmer utmanande balansen mellan privat- och arbetsliv.

Det finns så klart även pengar att spara för företaget då man slipper resekostnader samt att videomöten oftast är mer effektiva och man slipper prat om väder och vind. Vill dock poängtera att videomöten inte ersätter alla former av möten. Projektstartsmöte eller kickoffer är kanske inte riktigt lika roliga över video tex. Wink. Skillnaden mellan telefon- och videomöte är närvaron på själva mötet. Du blir betydligt mer en deltagare i ett videomöte än i ett telefonmöte.

Till sist så kräver det ovan beskriva arbetssättet en arbetsgivare som tillåter stor frihet.

”Arbete är inte en plats utan något du gör”

//Jonas