2017-01-11

Hett från Citrix Summit 2017

Hej vänner Här kommer en varm hälsning från Anaheim, där Citrix årliga partnerevent Citrix Summit just nu pågår. Våra grymma konsulter Markus Korhonen, Michael Sehlberg, Andreas Johansson, Ingemar Ulin samt vår Partner Manager Peter Månsson finns på plats för att ta del av alla nyheterna kring Citrix produkter, och inte minst det ökande samarbetet med Microsoft.

I Måndags startade eventet upp med en intensiv Vision Keynote inför de ca 4.000 deltagarna.

Carlos Sartorius, Executive Vice President Worldwide Sales and Services på Citrix, inledde med att tacka för ett fantastiskt 2016. Många investerar i Citrix teknik, vilket syns inte minst i de miljöer våra konsulter satt upp under förra året.

Under det senaste året har Citrix tagit fram en förtydligad strategi och vässat produkterna främst kring det som kallas Core (Apps, Network och Data). Den gemensamma nämnaren är säkerhet, och förflyttningen mot molnet tillsammans med Microsoft. Många kunder har redan gjort förflyttningen, molnlösningarna har mognat och är idag både välbeprövade och inte minst säkra.

Kirill Tatarinov, Director, President and Chief Executive Officer, som nu gjort sitt första år på Citrix ser tillbaka på ett framgångsrikt 2016. Ledorden är ”Winning Together” och ”Win with Microsoft”, som investerar och samarbetar mer tekniskt med Citrix än någonsin.

Vidare introducerades Innovation partnership som inletts med inte mindre än Redbull Racing Team. Teamets ingenjörer kan nu arbeta från valfritt land mot ett datacenter i London som tillhandahåller XenDesktop med VDI:er för både CAD och design.

Citrix Innovation Award presenterades där Atea A/S Denmark är med som finalist!
Bidraget är en lösning åt Nordic Aviation Capital som använder XenApp servrar i Microsoft Azure.
https://www.citrix.com/go/innovation-award/partner-innovation.html

Citrix är på kraftig frammarsch och visar upp flera betydande tekniska förvärv, bland annat Unidesk (som är grymt för att enkelt och säkert distribuera och hantera applikationer i miljöerna, och som vi på Atea jobbat med tidigare innan förvärvet). Även vidareutvecklade och helt nya produkter gör den nya slogan rättvisa: ”Citrix Can”
#citrixcan

Som ledord finns också de värdegrunder som genomsyrar Citrix som bolag. Man kan känna igen en viss likhet med våra egna inom Atea!

Integritet - Vi agerar uppriktigt och tar eget ansvar
Respekt - Vi är öppna, inkluderande och empatiska
Nyfikenhet - Vi är ständigt med utveckling, lärande samt förbättringar
Mod - Vi har höga ambitioner och är fast beslutna att uppnå våra drömmar och visioner
Enade - Vi samarbetar och vinner tillsammans

Många tekniska pass finns som vanligt tillgängliga, både lärarledda med hands-on plus självstudier.
Ett av passen, med fokus på säkerhet och för att kunna avstyra ransomware var LABS615 – Securing Your XenServer – powered XenApp and XenDesktop Virtual Infrastructure from attack.
Tillsammans med Bitdefender HVI kan RAM-minnet i hostarna ”rensas” eller ”låsas in” från skräp, som aldrig behöver nå användaren eller filsystemet.

David Cottingham, Senior Manager Product Development, Citrix, lär ut hur det fungerar.
Teorin varvades med praktiska hands on.

Technical Keynote

Här avslöjade Citrix en hel del nyheter vad det gäller teknik men också annat, som att Citrix XenServer får en Long Term Service Release (vilket en gång för alla sätter stopp för vilseledande rykten om produktens “pension”).

Man lyfter även fram BitDefender i sammanhanget XenServer, som på ett helt unikt sätt och helt "agentlöst” skyddar den virtualiserade miljön genom sin “Hypervisor Introspection”.

Vi tar också emot klara budskap om att Citrix och Microsoft fördjupar sitt samarbete med lösningar som XenMobile integration för EMS och InTune!

Man lyfter vidare fram teknik som Citrix är helt unika med, som VDI med “Secureboot” (endast i Hyper-V), och man upprepar gång på gång mantrat “who can” varpå publiken unisont svarar “Citrix can!” 😃

Protokollkriget är inte över, då man tydligt annonserar att “the protocol war ain´t over”, och att utvecklingen med en “adaptiv HDX”, eller som man också kallde det “Ultra HDX”, är långt kommet, och att prestanda och funktion hos andra leverantörers protokoll lämnas långt bak i kölvattnet.

XenApp i Azure, som tidigare benämndes “XenApp Express”, benämns nu som “XenApp Essentials” och VDI som “XenDesktop Essentials” (någon som är förvånad att saker byter namn? 😃) I övrigt är det fortfarande lite vagt angående tidsplaner för dessa tjänster, men vi hoppas på att få tydliga besked inom kort.

Greg Lissy berättar om utvecklingen av ShareFle Enterprise, och att produkten identifierats av Gartner som "market leader” samt att Azure (eller OneDrive) från och med nu är default lagring för många kundernas data. Även här visar man tydligt vem man allierar sig starkast med och att Microsoft+Citrix=sant. Man lägger också mycket tyngd på att förmedla budskapet om att säkerheten i ShareFile är mycket hög, med bland annat DLP “Data Loss Prevention” och "HIIPA compliance” vilket hjälper kunder inom t.ex. Vård och Fnans! Man belyser också Sharefile “Workflows”, där produkten har inbyggt system för hantering av "Feedback and Approvals” (i brist på svenska ord).

Varma hälsningar från killarna i Anaheim

Markus Korhonen, Peter Månsson, Michael Sehlberg, Ingemar Ulin och Andreas Johansson