2016-06-20

Grattis Windows 10, 1 år

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes, i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här kommer några av nyheterna i den nya versionen.

 

Windows Ink

Ett nytt verktyg för alla med Stylus Penna, ett verktyg som binder ihop handskrift med operativsystem och appar. OneNote är en av apparna, OneNote kommer att kunna lära sig att skapa automatiska påminnelser från handskrivna anteckningar. Wacom har även ingått partnerskap med Microsoft för att skapa produkter och appar för Windows 10. Några av apparna som kommer ha stöd för Windows Ink är Maps, Photoshop, Microsoft Edge och Office. Ser verkligen fram emot detta verktyg som jag tror kommer utvecklas enormt i framtiden.

 

Uppdaterat Cortana

Cortana kommer till Xbox One och kommer förbättra röstkommandofunktionen. Det kommer bli möjligt att kombinera röstkommandon, till exempel  röstchattar som man startar med: "Hey Cortana, invite Daniel and Nicklas to a party". Givetvis kommer en hel del funktioner som finns i telefoner och datorer att finnas tillgängliga för Xbox.
Det finns redan över 1000 applikationer som fungerar tillsammans med Cortana. För att lättare hitta apparna finns en samling som listar de mest populära.

https://www.microsoft.com/en-us/store/collections/appsforcortana/pc

Microsoft har en vision om att Cortana skall kunna hjälpa dig att styra hela operativsystemet med ”konversation som plattform”.  Därför byggs nu Cortana ut med funktioner som kan användas redan innan du loggar in; be Cortana om hjälp, skapa en anteckning, be Cortana att påminna dig om något eller spela musik. Inget stöd för Svenska än så länge men hoppas det kommer snart.

 

Windows Hello byggs ut

Lösenordet är du. Det kommer nu att gå att säkert para ihop Windows Hello med appar och Microsoft Edge. Inga fler krångliga lösenord för att logga in på sidor eller i applikationer, bara att dra fingret eller visa ansiktet för kameran.

80 procent av alla användare använder samma lösenord till alla sina sidor på internet. Risken att någon får tag på lösenordet är stor vilket jag själv fick lära mig nyligen när LinkedIn-lösenorden spreds på Internet. Jag använde samma lösenord på LinkedIn och Netflix och det tog bara ett par dagar innan en ny profil på spanska var skapad på mitt konto hos Netflix. Det ska bli skönt att slippa krångliga lösenord  tillsammans med Microsoft Edge som har inbyggt stöd för biometri. Lär inte dröja länge innan LinkedIn har stöd för Windows Hello.

Vill du veta mer om Windows 10 eller hur du kan hantera klienter i din miljö? Ta kontakt med mig eller din kontaktperson på Atea så hjälper vi dig.