2011-12-19

Ett år med iPad

En högst personlig reflektion av det första året…

För lite drygt ett år sedan skulle en arbetskamrat resa till USA och han hade bestämt sig för att köpa en iPad ”over there”. Jag hade funderat ett tag på vilket behov som en sådan skulle kunna fylla i mitt liv. Kollegan berättade att han trodde att den skulle kunna passa för att enkelt surfa på nätet och sedan för att i köket kunna se olika recept. Den behovsanalysen räckte för mig. Tänkte…”Härligt nu har jag några behov som en iPad kan tillgodose”. Jag beställde via honom och fick den någon vecka senare. Nu dröjde det inte så länge innan den började säljas i Sverige men jag intalade så klart mig själv att jag gjort en bra affär.

Jag hade varit en iPhoneägare så Appstore och andra termer var familjära så jag kastade mig direkt över den och började konfigurera. Först märkte jag att det tydligen krävdes en dator för att kunna få igång den vilket var en nyhet för mig. Behovsanalysen innan investeringen hade inte varit vattentät. Loggade ganska snabbt in och kikade efter appar i Appstore och hittade en mängd bra som jag ville ha. Märkte ganska snabbt att iPhone-appar inte kunde skala ut med bibehållen skärpa på en iPad. En nyhet för mig. Tänkte sedan logga in mot min nätverksdisk hemma för att kika på några filer som jag hade där och insåg att jag behövde en extra App för det. Underligt var min reaktion även om Appen bara kostade 14kr. Hur som helst gillade jag paddan och använde den till en mängd saker. Ska erkänna att det var en hel del testande i början, både högt och lågt.

Efter någon dag ville jag se hur jag kunde nyttja den i jobbet och kollade med några kollegor vilka inställningar som krävdes för att koppla upp sig mot vår Citrixmiljö. Häftig känsla att från denna smidiga formfaktor kunna köra samma applikationer som på min bärbara dator. Jag tog även med den på en resa där tanken var att använda den som primär enhet. Där blev jag varse om att den inte ersätter datorn utan snarare är ett komplement. På den resan handlade det mycket om att producera material och för mig passar min bärbara dator bättre då. Läsa mail gör jag enklast via mobilen om mailen inte är för omfattande.

Med tiden har den mer och mer blivit en surfplatta i hemmet som vi använder för att läsa nyheter, surfa, maila, facebooka, kolla recept, spela spel.  En intressant utveckling är att min sambo börjat använda den i större utsträckning än jag själv. Frågan är hur man ska tolka en sådan utveckling Undecided.

Jag träffar många kunder där iPad kommit in som en ny enhet och där man kan se stor besparingspotential bara genom att jämföra med utskrivet papper. Det viktiga är att se över behovsbilden tidigt för att kunna anpassa it-stödet efter den. Har man inte fått kraven från sin verksamhet ännu bör man ändå utreda vad en initial investering kostar samt vilka nya krav på förvaltning som måste tillgodoses. Vad krävs det för kompetens? Vilken nivå på support ska man erbjuda? Hur ska service på iPads hanteras? Etc.

Sammanfattningsvis är det viktigt att veta vad man kan erbjuda sina användare samt hur man kan hantera lösningen. Bättre att agera och vara proaktiv än att invänta att kraven ska komma för då kan det vara i senaste laget.

Jag rekommenderar inte att ha en sådan tunn behovsanalys som jag hade…Fast snart kommer Windows 8 surfplattor och nya iPad 3 och då är det helt nya behov som man måste tillgodose eller åtminstone testa. Smile

Passar på att önska alla bloggläsare en God Jul och ett Gott Nytt År!