2016-02-15

En vecka med Continuum for Phone

Windows 10 är ett operativsystem för alla typer av enheter, även telefoner. För att ett och samma operativsystem skall fungera oavsett storlek på skärm, upplösning och enhet introducerade Microsoft funktionen Continuum för olika typer av datorer och Continuum for Phone för telefoner.

I den här bloggposten skall vi titta närmare på Continuum for Phone. Innan vi fortsätter så behöver jag förtydliga att Continuum for Phone inte fungerar på alla telefoner med Windows 10 Mobile, utan i dagsläget (i Sverige) enbart på MS Lumia 950 och 950 XL. Fler modeller är dock på gång från flera olika tillverkare.

Om vi börjar med tanken bakom CfP så vet vi alla att mer och mer av våra jobb och verktyg flyttar in i våra smarta telefoner. Vi har dem alltid med oss, och är konstant uppkopplade – mot internet, olika typer av molntjänster och i en del fall även mot våra interna nätverk.

I en ”Cloud First – Mobile First”-värld som Microsoft vill skapa så är det kanske det mest konkreta och tydliga arbetssättet. Nackdelen med våra telefoner är att de har relativt små skärmar samt i vissa fall begränsningar i hårdvara (prestanda) samt i vilka tillbehör vi kan ansluta till dem.

Med CfP vill Microsoft ändra på det och ge oss möjligheten att få större skärmar samt använda våra ordinarie tillbehör till våra telefoner. Vi skall få en PC-upplevelse när vi behöver det och en mobil upplevelse när vi har behov av det.

Först och främst så kan vi ansluta telefonen till en större skärm och tillbehör på två sätt: Trådlöst eller med kabel, men vi kan självklart även kombinera de båda.

 

undefined

Trådlöst så använder telefonen sig av Miracast (ungefär som Intel WiDi, Apples Airplay eller Androids Chromecast) och Bluetooth. Miracast för ljud och bild och Bluetooth för olika typer av tillbehör som tangentbord och mus. För att ansluta med Miracast behöver skärmen, projektorn eller TV:n som enheten ansluter till stödja Miracast eller så används en speciell adapter som ansluts till en HDMI-kontakt.

För att ansluta telefonen med kabel behöver vi ha en liten dockningsstation där vi kopplar in telefonen med USB-C och ut får vi (med Microsofts docka) tre stycken USB-portar, en Displayport- och en HDMI-kontakt. Vi kan här ansluta olika typer av USB-enheter. Inte bara tangentbord och mus, utan också USB-minne och hårddiskar. Vi kan, även om vi har telefonen ansluten med kabel, med hjälp av Bluetooth koppla till tangentbord och mus trådlöst.

undefined

Så, den gångna veckan var mitt mål att helt klara mig utan min dator och enbart använda mig av min Lumia 950 XL.

Veckan började på kontoret där det första jag noterade var att jag hade glömt min Displayport -> VGA-adapter hemma. Min tanke var att det här nog är det vanligaste, just nu, sättet att ansluta till en extern skärm. När jag inte hittade någon adapter eller Displayport-kabel fick jag helt enkelt byta skärm till en med HDMI.

Jag anslöt telefon, skärm, mus och tangentbord till dockan och körde igång. De appar jag framförallt använde var Office-paketet (i app-format), mail, kalender och Microsoft Edge. Samtliga fungerade bra, men i och med att CfP idag enbart stödjer en app i taget på skärmen samtidigt blir det en del hoppande mellan apparna. Dock fungerar till exempel Alt + Tab utmärkt även på telefonen.

Dag nummer två var jag ute hos en av våra kunder där vi precis har börjat implementera Windows 10. Rummet jag jobbade i saknade dock extern skärm, så jag hade ingen möjlighet att ansluta telefonen. Däremot använde jag telefonen i första hand även denna dag för att svara på mail, söka efter information och att läsa och göra lättare editeringar i Word.

Mitt i veckan och tillbaka på kontoret. Den här gången med rätt adapter, ny skärm och till en början nya framgångar. Fortfarande hade jag svårt att anpassa mig till att inte kunna ha flera appar samtidigt på samma skärm, men jag började lära mig.

Lustigt nog är det något som får det att bubbla i mig när jag kan låsa telefonen genom att trycka Win + L på mitt USB-tangentbord. Dock var onsdagen dagen då jag fick fiska upp min dator ur väskan. Skype for Business stödjs än så länge inte i Continuum-läge på telefonen och jag kunde heller inte dela ut mitt ”skrivbord” eller andra appar.
Under veckan använde jag däremot Skype for Business i telefonen flera gånger, både för samtal, konferenssamtal och chatt. Vilket för mig in på näst sista dagen.

undefined

Något jag lärde mig att värdera högt var möjligheten att använda telefonen ”som telefon” samtidigt som jag använde den ”som dator”, det vill säga jag kan ha en app på den stora skärmen samtidigt som jag använder en annan (Skype, Mail, Spotify) på telefonens skärm. Det visade sig nyttigt, framförallt eftersom jag inte lyckades ansluta mina USB-hörlurar till dockan på ett bra sätt. Den kopplade jag istället in med vanlig hörlurskontakt i telefonen.

Den sista utmaningen kvarstod dock, tidrapportering. Jag kan tidrapporterar på flera sätt, med en app, via webben eller via vår Citrix-plattform. Oftast använder jag webben då jag tycker mig få en bättre översikt än via appen men sidan fungerar inte i Microsoft Edge som är webbläsaren jag har på telefonen. Alltså var jag tvungen att lösa det på något sätt. Valet föll på att ansluta till en Citrix-publicerade Internet Explorer 11, som öppnades på den ansluta skärmen via Edge precis på samma sätt som jag hade förväntat mig från en vanlig dator.

Jag slutförde även den här bloggposten i Word och Microsoft Edge på telefonen. Efter avslutad arbetsdag åkte jag hem, kopplade upp telefonen trådlöst mot min TV och tittade på film tillsammans med min fru. Tacos och chips fick vi dock ordna utan telefon.

undefined

Sammanfattningsvis så är jag imponerade över hur långt jag klarade mig med enbart telefonen. Självklart blir det en begränsning när jag inte kan planera vilka hårdvara som finns på plats ute hos våra kunder men telefonen i sig räcker ganska långt.

Apparna och hanteringen av dem är nästa begränsning. Alla appar fungerar inte på en stor skärm, utan det är upp till utvecklarna att Continuum-aktivera respektive app. Dessutom försöker jag fortfarande hitta ett effektivt arbetssätt när jag inte kan använda mer än en app på skärmen samtidigt.

En förutsättning för att Continuum for Phone skall fungera till 100 procent är helt klart att ha någon form av lösning för att virtualisera skrivbord och/eller applikationer.

Jag har provat båda dessa via Citrix och RDS (Remote Desktop Services) och båda fungerar tillfredsställande. Det ger mig verkligen en fullvärdig dator, som ryms i min ficka, var jag än är men inte utan begränsningar. Det är dock en mycket intressant lösning, som jag är övertygad om att vi kan använda för att göra våra it-arbetsplatser än mer mobila.

Vill du veta mer om de tekniska lösningarna, hårdvaran, arbetssättet eller Windows 10? Ta kontakt med mig eller er kontaktperson hos Atea, så hjälper vi er gärna.