2012-06-15

En resa med enbart en iPad

I tesen "Arbeta vart du vill med vilken enhet som helst" så har jag nedan beskrivet en dag på resande fot med enbart en iPad.

Jag har testat iPad som reseenhet ett tag men har märkt att jag alltid tar med mig PCn för säkerhetsskull. Nu stundar en resdag med bara fysiska möten och det borde väl vara ett perfekt tillfälle att lämna PCn hemma?

När jag i skrivande stund sitter på flyget så känner jag en viss oro då jag har ett glapp mellan två möten där jag kan sakna PCn. Jag har ju ändå Skydrive, Dropbox, Citrix Reciever, Onenote & Lync på min iPad så jag tycker att jag borde ha det jag behöver. Jag kan även nå Office 2010 via Citrix om saknaden efter officepaketet blir för stor.

Möte #1
Första mötet var av diskussionskaraktär och brainstorm med whiteboard som grund. Då funkade Onenote i iPad perfekt. Fotografera whiteboarden och inkludera direkt in i Onenote-anteckningarna. Perfekt!

Möte #2
Nästa möte var även det en diskussion kring ett ämne och även här fungerade iPaden. Perfekt igen!

Möte #3
Nästkommande var ett lunchmöte och där kände jag att jag ville ta med mig iPaden på lunchen. Den kändes för stöldvänlig liggande på ett skrivbord. Min kollega lämnade dock sin PC. Kanske beror det på att jag var på ett kontor där jag inte känner alla eller så är jag bara paranoid av mig. Inte lika perfekt!

Möte #4
Vid nästkommande möte kände jag en viss frustration för jag skulle boka om ett möte i ett videokonferensrum. Det går inte i iPadens inbyggda kalender så jag startade Outlook via Citrix Reciever. Min upplevelse blev tyvärr att det kändes för omständigt att klicka i Outlook och söka efter ett ledigt videokonferensrum. En kollega fick ta uppgiften istället.
Strax efter tänkte jag arbeta med en presentation som jag sparat på Dropbox men erfarenheten av att knappa på iPad-skärmen gjorde att jag sköt den arbetsuppgiften till ett senare tillfälle när jag sitter vid PCn.

Slutsats
Slutligen måste man vara självkritisk och ställa frågan: Är min känsla verkligen befogad eller är jag bara för van vid att arbeta på traditionellt sätt? Skulle en person som är ny på arbetsmarknaden känna samma sak?
Till sist ska jag också säga att hela denna bloggpost är skriven på resande fot. Sitter just nu på flyget hem och jag skulle aldrig orka ta fram min PC för att skriva på den minimala bordsyta som flygplanet erbjuder. IPaden funkar däremot perfekt!

Min slutsats är att för mig är iPaden ett komplement till PCn och beroende på vad jag ska göra och i vilken situation så väljer jag enhet. Känslan är också att när jag ska producera något så är det idag svårt att slå PCn.

Snart hemma, skönt!

Ps. Det finns säkert miljontals appar som kanske löser vissa av dessa scenarios så lägg gärna till tips i kommentarfältet nedan :-) Ds.