2013-10-31

Cisco släpper royalty-fri opensource implementation av H.264

Goda nyheter inom den underbara världen som kallas samverkan. I vad jag bara kan misstänka är en push för att få H.264 att bli en obligatorisk del av WebRTC standarden så har Cisco släppt en royalty fri variant av H.264 codecen som öppen källkod.

Just nu pågår nu en diskussion inom standardiseringsarbetet där vissa vill se H.264 som kravställd kodning, och vissa vill se VP8. Båda har jämförbara kvaliteter och prestanda och diskussionen gäller främst:

  • De som argumenterar för VP8 (bl.a. Google) pekar på att den inte kräver några royalties.
  • De som argumenterar för H.264 (bl.a. Cisco) pekar på att den är interoperabel med i princip alla befintliga video och collaborationinstallationer, och direkt kan användas med installerad bas.

Argumentet med royalties försvinner ju i och med detta och då de flesta datorer samt mobila enheter idag har inbyggt stöd för H.264 (hårdvaruacceleration) så finns fördelar vad gäller prestanda liksom strömförbrukning.

Ifall detta blir accepterat skulle det innebära att vi skulle kunna ha interoperabilitet med befintliga samarbetslösningar direkt ur lådan så att säga i framtida webbläsare.

Ta dig tid att läsa upp på det och gör din åsikt hörd.

Mera info: http://blogs.cisco.com/collaboration/open-source-h-264-removes-barriers-webrtc

Vad betyder detta: http://jeremylaurenson.wordpress.com/2013/10/30/huge-news-in-webrtcvideo-cisco-open-sources-gives-away-free-h-264/

Hur du kan göra skillnad: http://jeremy.laurenson.com/webrtc/

Så se till att dra ditt strå till stacken och påverka du med.

//MW