2017-03-07

Cisco Live från ett samarbetsperspektiv

Då har det gått en dryg vecka sedan Cisco stora teknikkonferens i Berlin, Cisco Live, avslutades. Det är mycket som händer inom flera olika områden hos Cisco och inte minst inom samarbetsområdet som jag fokuserade på.

Temat för årets konferens var ”Your Time Is Now” och vi var sammanlagt 12 000 deltagare på plats. Cisco är ju aktiva inom väldigt många olika områden såsom säkerhet, nätverk, samarbete, IoT o.s.v, jag valde att fokusera på den del som har med samarbete eller "Collaboration" att göra. Bäraren av deras nya samarbetsplattform är Cisco Spark och det har kommit och kommer en hel del intressanta lösningar kopplat till den plattformen. Det är alltid svårt att försöka kondensera ner en hel vecka fullspäckad med seminarier till en kort bloggpost, men här kommer några höjdpunkter från min vecka.

Det är endast 5% av alla mötesrum runt om i världen som har ett videosystem av något slag. Det här är något som Cisco vill ändra på och ett steg på den resan var att bygga Cisco Spark. Spark lanserades för något år sedan först och främst som en applikation för textbaserad samt ljud och bild-kommunikation. Denna applikation finns tillgänglig på alla typer av enheter vilket innebär att du alltid kan delta i dialogen. Det snygga är att dialogen följer med dig oavsett vilken enhet du använder. Du kan med andra ord under pågående konversation byta enhet från t.ex. dator till telefon utan att tappa kontakten vilket verkligen ger nytta.

Ytterligare ett steg på resan att digitalisera alla mötesrum var att lansera Sparkboard som Cisco gjorde den 24:e januari i år. Det är en enhet som ska kunna ersätta både din whiteboard, din presentationslösning och ditt videosystem. Med hjälp av den här enheten i kombination med Spark-klienten vill de kunna stödja samarbetet i dess olika faser. Med sparkklienten i din telefon så blir den också en fjärrkontroll till din Sparkboard. Du kan med några enkla handgrepp flytta ett möte från din telefon till sparkboarden och tillbaka igen. Du kan även öppna upp din Spark-plats på Sparkboarden för att samarbeta med andra på den whiteboard som är en del av platsen eller presentera ett dokument som ligger i platsen. Tanken är att du ska kunna använda samma verktyg, Spark, oavsett vilken typ av möte du är med i. En chatt är ju också ett möte, du använder bara tangentbordet istället för sin röst för att kommunicera. Det här gör att du alltid har med dig det du behöver för att samarbeta oavsett var du befinner dig någonstans vilket verkligen förenklar samarbetet.

En riktigt intressant del i Spark är möjligheten att skapa integrationer mot andra system och BOT:ar. Tack vare öppna API:er och med hjälp av de färdiga integrationer och BOT:er som redan finns så kommer man ganska långt, men det finns även möjlighet att bygga helt egna. Det här ger massor med möjligheter att anpassa och bygga egna lösningar och funktioner i Spark. Du kan med andra ord bygga upp hela flödet i Spark så att du där blir meddelad när det är saker du behöver ta itu med i andra system eller för att sprida information. Med hjälp av dessa integrationer kan du t.ex. låta ditt affärssystem meddela dig på Spark när det är något du behöver göra. Då slipper du gå in i affärssystemet för att ta reda på om det är något du behöver agera på utan du får Spark att meddela dig istället. Det gör att du kan förenkla många delar av din vardag och låta Spark vara det arbetsverktyg där allt utgår ifrån, riktigt snyggt.

En ny tjänst som Cisco har släppt är Spark Hybrid Media Service. Överföring av ljud och bild kan generera problem hos kunder med många videosystem om de ansluter dessa till en molntjänst. Om man primärt har interna möten så går trafiken först ut i molnet för att sedan komma tillbaka vilket genererar massa extra trafik. Tanken med Media services är att man kan sätta en media nod i företagets egen miljö för att minska belastningen på internetlinan då ljud och bild som endast överförs internt kan hanteras av denna och inte behöver åka ut i molnet. Den här servern kostar inget extra utan ingår i Sparklicensen och kan installeras i kundens egen miljö eller t.ex. hos Atea som kan erbjuda kunden den här tjänsten. Vilken media nod som Spark ska koppla upp sig mot hanteras automatiskt av klienten/enheten och är inget som användaren behöver fundera på.

Utöver samarbete så pratar Cisco mycket om säkerhet och vikten av att alla säkerhetslösningar är integrerade så att när ett hot upptäcks på ett ställe så får alla andra system reda på det och kan börja agera på det. För att vi ska kunna hantera de allt mer avancerade hot som finns där ute behöver systemen bli smartare och samverka i allt högre grad. Det räcker inte med att skydda enheterna utan vi behöver skydda alla delar av infrastrukturen. I många av de attacker som genomförs används olika IoT-enheter i allt större grad och dessa är i de flesta fall inte skyddade. Därför behöver vi ha ett nätverk som är skyddat och som kan hantera dessa hot och attacker.

Det här var som sagt var bara ett smakprov på några få höjdpunkter som jag ville dela med mig från veckan. Och då har jag bara naggat lite i kanten av vad Cisco i stort har att erbjuda. Jag blir imponerad av det utbud och lösningar som Cisco jobbar med. Det är absolut en spelare att räkna med framöver och det ska bli intressant att följa med i utvecklingen mot den digitala arbetsplatsen. Hör av dig till mig, på per.stoltz@atea.se, för att få reda på hur vi på Atea tillsammans med Cisco kan hjälpa dig på din resa att digitalisera samarbetet.