2015-03-26

Apple i verksamheten

Atea bygger Sverige med it. Det har ni läst på stan. Ni har sett våra banderoller och trycksaker och ni har hört oss mässa det klara men kanske ändå, för många något diffusa budskapet i åratal. Vi bygger alltså Sverige med it. Det är stora ord och ett stort ansvar som vilar på våra axlar. Det kan vi intyga, vi som står där längst fram i ledet och ständigt försöker gå i bräschen för att ständigt kunna fylla ett behov som finns hos varje organisation. Någonstans finns det nämligen ett tomrum av något slag. Det är något som saknas. Kanske är det en liten men ack så nödvändig kugge i det stora maskineriet men det kan också vara hela maskineriet som är gammalt och segt och behöver bytas ut. Oavsett behov måste vi finnas där och bygga lösningar. Det är en uppgift vi har tagit på oss, ett löfte vi avgett.

Men vad är egentligen it?

Vi vet att det står för informationsteknologi och efter en snabb googling hamnar vi på Wikipedia som säger att ”it är ett samlingsbegrepp för de möjligheter som skapats genom framsteg inom datateknik och telekommunikation och det låter ju viktigt och bra men vad innebär det egentligen? Vad innebär det för dig och vad innebär det för oss? Vad är it i dag?

Låt oss istället vända på frågan och ställa den så här; vad är inte IT i dag? Vare sig vi vill det eller ej så kan vi räkna med en sak och det är att it finns överallt och att området ständigt utvecklas. Det expanderar, transformeras, kollaborerar i en vansinnig takt och det kan man tycka vad man vill om. Man kan sitta stilla och beklaga sig över att utvecklingen går för fort framåt för att så småningom se sina konkurrenter springa om och vinka lite hånfullt eller så kan man se möjligheterna. Vi är nämligen mitt inne i ett paradigmskifte som vi alla bör omfamna. Vi ser en era fasas ut och en ny som står redo att ta över. Inte i morgon, inte nästa år. Nu. Det händer här och nu och det är vansinnigt häftigt att få vara med om en sådan period i livet. Att utvecklas är nämligen någonting positivt. En vis man sade en gång att det som inte är under utveckling är under avveckling och det ligger definitivt en sanning i det där och är det några som har förstått innebörden av budskapet så är det väl Apple. Från trendig konsumentprodukt till nödvändigt arbetsredskap. Det är en helomvändning som inte är helt enkel att göra, framför allt inte när man dessutom vill vara fortsatt stark på konsumentmarknaden men med tydliga visioner, en innovativ överlägsenhet och stora resurser har man satt en Appleprodukt i händerna på varje företagare, stor som liten. SKF stod på stora scenen och berättade om sin mobila resa och vilka hinder de har stött på under vägen till framgång.

För så är det givetvis, utveckling innebär att man tvingas hantera diverse utmaningar. Aldrig har valmöjligheterna varit större och aldrig har behovet varit större och där någonstans, i den korta meningen hittar man också anledningen till att Ateas Apple i din verksamhet är en så nödvändig och uppskattad mötesform. Äntligen finns det ett gemensamt forum för alla vi som sitter i samma båt och försöker ro åt samma håll i full storm. För visst är det en virvelvind av nya begrepp och tekniker som man skall få grepp kring där ute. Det är molntjänster hit och förkortningar dit. EMM, VPP, DEP, SCCM och så har vi appar. Appar är helt plötsligt navet i verksamheten där den mobila användaren nu ställer kraven. Man vill vara effektiv och produktiv oavsett om man sitter på kontoret, hemma i soffan eller på ett hotellrum i Manila. Det måste dessutom vara säkert då man numera också förflyttar känslig data via sin iPhone eller sin iPad. Så var det ju inte alls för bara något år sedan. Återigen, utveckling. Apple i din verksamhet är givetvis en utbildningsdag till mångt och mycket men det är också en social plattform för samverkan. Det ges en möjlighet att stanna till och diskutera med varandra, att ostört kunna prata övergripande lösningar med Ateaner på plats och se specifika lösningar från alla våra fantastiska partners som tack vare ett brinnande engagemang och en gedigen arbetsinsats är med och gör det här möjligt.  

Den 25 mars gick tredje upplagan av Apple i din verksamhet av stapeln och jag är säker på att alla ni som var på plats på Elite Park Avenue Hotel, i ett för årstiden typiskt grådaskigt Göteborg kände samma sak som jag. Värme, energi, inspiration och glädje. Det var lapp på luckan och välfyllda seminariepass även i år och i ärlighetens namn hade vi väl svårt att tro att det faktiskt skulle komma ännu fler besökare än rekordåret 2014 då 200 kunder var på plats men rekord är som bekant till för att bräckas och totalt var vi över 300 personer. Att få mingla runt i detta folkhav av kunskap och erfarenhet är ingenting annat än inspirerande. Det är en sann glädje att se entusiasmen i ögonen hos en IT-chef som länge har brottats med hur man skall managera sina mac:ar och nu helt plötsligt kan lämna eventet med en lösning på problemet. Eller ta skolan som exempel. En verksamhet som investerat både tid och pengar i att effektivisera utbildningen genom att förse varenda elev med en iPad men nu står inför dilemmat, hur får vi eleven att använda sin nya häftiga utrustning på ett pedagogiskt vis snarare än ett privat nöje? Jag mötte globala organisationer som dagligen brottas med BYOD-situationer. Hur skiljer man egentligen privat och företagsrelaterad information, både tekniskt och juridiskt dessutom? Vem äger vad? Och vems ansvar är det egentligen när enheten av en eller anledning plötsligt lämnar organisationen? Frågorna är som vanligt många och det finns sällan några enkla svar men tillsammans kan vi i alla fall ta ett första steg mot en lösning för alla de här problemen. Det finns nämligen en lösning, det gör det alltid. Det gäller bara att hitta den. 

undefined

undefined

undefined

När det gällde inramningen så fanns där inget i övrigt att önska. I genibaren serverades äpplejuice och överallt fanns äpplen i alla dess former och smaker. Nytt för i år var att alla talare fick en äpplemugg, definitivt en limited edition och något att ta med sig hem till kontoret, vare sig man spenderar sin arbetstid i Stockholm eller på de brittiska öarna. Budskapet var enkelt. Denna dag, den 25 mars var äpplets dag och vi tog alla en stor tugga från kunskapens träd.  

Så tack alla ni som kom och hjälpte oss att fortsätta kunna bygga Sverige med it för så är det faktiskt. Vi klarar det inte utan er. Tillsammans bygger vi Sverige med it. 

Vid den virtuella pennan:

Måns Lindman
mans.lindman@atea.se