2014-03-25

Apple i din verksamhet - en hit!

Klockan är 08.30 den 25 mars och skådeplatsen är Elite Park Avenue Hotel i Göteborg. Det är fullsatt. Ja, det är verkligen lapp på luckan på riktigt när Atea slår upp portarna till den andra upplagan av Apple i din verksamhet. Man känner att det här är någonting alldeles speciellt för alla som är här och det ligger en förväntansfull stämning i luften när Ateaner, över 200 kunder och ett fåtal utvalda leverantörer på plats möts i utvecklande samtal rörande Appleprodukter, tillbehör och tillhörande tjänster.

Efter sedvanligt mingel och en snabb introduktion välkomnas vi in i salen som dagen till ära får heta iPad. Ateas alldeles egna Apple-guru Mats Olsson, i välkända kretsar mer känd som iMats, välkomnar en stor och peppad publik som bland annat får höra allt om Apples och Ateas perfekt tajmade partnerskap. Ett strategiskt samarbete som förflyttar Ateas positioner ännu längre fram när det gäller att ligga i framkant. Han rör sig i trygga vatten när han lotsar oss fram till dagens första höjdpunkt. Det har blivit dags för Sveriges VD för Apple, Oscar Bjers att äntra scenen. Han berättar om framgångarna inom området skola, ett område där Apple sedan många år tillbaka har varit kraftigt dominerande, en utveckling som vi på Atea, men givetvis också alla våra kunder i allra högsta grad har varit delaktiga i. Den mobila plattformen har verkligen inneburit nya möjligheter men också nya utmaningar. Kravspecifikationen har blivit både bredare och mer komplex. Genom att ta de bästa delarna som redan finns ihopbyggda och paketerade och addera lite nytt kan vi nå fler användare inom andra typer av organisationer och erbjuda en väg till en enklare, tryggare och mer produktiv vardag även till andra verksamhetsområden. Möjligheterna är oändliga och snart är det bara fantasin som sätter gränserna.

Sjukvård, äldrevård och hälsa i allmänhet är ett hett ämne och en röd tråd genom många av passen, där projektet kring hemvård kanske är det mest tydliga. Tre Stiftelser har sedan december 2012 använt iPads tillsammans med ett appbaserat verktyg för digital signering av medicin och nutrition och det är en häftig upplevelse att få höra hur alla inblandade har kunnat vara med och påverka liv på ett så tydligt sätt. Införandet av MCSS har faktiskt inneburit mindre avvikelser och ökad patientanpassning. Dessutom har lösningen inneburit betydligt mycket mindre administration för de som tidigare blev sittande med det tungrodda pappersarbetet.

Att hantera Mac i en Windowsmiljö är som bekant inte en dans på rosor. Tack och lov finns det vertyg redo att tackla uppgiften. Centrify och Parallells kör ett teknikbaserat dubbelpass för alla som står inför uppgiften.

På skolsidan berättar en entusiastisk Ronny Gustavsson om hur Angered blev störst i landet på lärplattor och parallellt visar Adobe hur man kan skapa appar för alla plattformar. På tal om appar. Som avslutande pass ser vi Atea Apps egen Simon Norman från vårt senaste nyförvärv, Exait. Numera alltså, Atea Apps, en del av Atea. Vi har alltså numera en egen apputvecklarorganisation, kanske IT-branschens enskilt största utmaning just nu, vilken grej! Vi ser och hör en visionär som med humor och brinnande passion berättar om den långa och stundom ganska krokiga resan kring att utveckla appar. Först kom ingenting, sen kom ingenting och nu kommer allting, på en gång.

Mellan passen är det full fart i utställningsdelen och runt ståborden samlas besökare, Ateaner och tillverkare i livliga diskussioner. Alla har de sina egna utmaningar. Hur gör vi med BYOD? Hur managerar man egentligen sina Macar i verksamheten på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt? Vissa har påbörjat den mobila resan och rör sig mot EMM (Enterprise Mobility Management), andra ligger precis i startgroparna och vill veta vilka alternativ som finns där ute. Inga frågor är för stora eller för små och vill man fördjupa sig så finns Ateas kunniga konsulter i "Genibaren". En samlingsplats där vi även stolt visar upp nya Mac Pro tillsammans med en 4K-skärm från Sharp. En kombination som levererar ett resultat som nästan känns overkligt verkligt.


Tekniken är ständigt där och påminner oss om att vi alla ständigt måste utvecklas och i slutändan är det väl också det som är meningen med den här dagen. Att utvecklas tillsammans.

Vid tangentbordet, Måns Lindman