2011-05-05

8 - 1 = 0

I det förra blogginlägget jag skrev skrev jag om att jag varit på en föreläsning med Mia Törnblom.

Det här inlägget är också inspirerat från det Mia pratade om på den föreläsningen - vårt eget konto med positiv och negativ kritik.

Det händer ju att vi alla gör någonting som vi får kritik för. Varje gång vi får negativ kritik tas det ut från vårt konto och när vi får beröm eller positiv feedback läggs det till på vårt konto. För att hantera negativ kritik på ett bra sätt bör det finnas en hel del på det kontot för att vi inte ska hamna på minus. Det har nämligen visat sig att om vi får åtta beröm från åtta olika personer under en dag ("vilket bra mötesprotokoll du skrev", "vad pigg och glad du ser ut idag", "vilka snygga skor du har" osv) och sedan får kritik från en person ("det där mötesprotokollet var ju fel, du kan ju inte förstått någonting på mötet….") så har det blivit noll på vårt konto. Får vi då ytterligare kritik så ligger vi snabbt på minus och vi får svårare att hantera negativ feedback på ett konstruktivt sätt.

I detta sammanhang är alltså 8 - 1 = 0 och vi måste hjälpa varandra att bygga på på plussidan för att inte ramla över på minussidan.

Ge varandra beröm och positiv feedback! Det behöver inte vara stora saker, men lite spontana beröm om utförda arbetsuppgifter, nya kläder, ny frisyr eller god kokad pasta hemma bygger på kontot så vi lättare och mer konstruktivt kan hantera och ta oss till negativ feedback när den dyker upp (vilket den ju tack och lov gör... tänk om vi aldrig fick chansen att ta till oss negativ kritik och utvecklas utifrån den).