2012-08-21

24 h med Windows 8 - Reflektioner från en ny epok

När jag 1987 installerade Windows för första gången var det med en speciell känsla man bläddrade runt och testade sig fram.  Allt kändes konstigt och man undrade om man någonsin kommer att hitta bland mappar och inställningar. Sedan dess har allt bara rullat på, versioner har passerats utan att man behövt anstränga sig nämnvärt för att hitta runt. Med Windows Vista trodde jag att det skulle bli något helt nytt, men inte mer än att man efter någon timme glömt bort att man uppgraderat sin Windows version.

Det har nu det gått ett dygn sedan jag installerade Windows 8, mycket känns ännu ologiskt och konstigt. Jag har fått använda Google för att hitta effektiva sätt att kunna ta mig fram i gränssnittet. Helt uppenbart är att Windows 8 är optimerat för pekskärmar, inte för mus och tangentbord som tidigare versioner.  Min PC känns numer som en stor Ipad utan pekskärm och jag känner mig lätt vingklippt när jag försöker jobba. De slutsatser jag kan dra av detta är att det bör bli vanligare med touch-skärmar på bärbara datorer och att man behöver sätta mer fokus på utbildning vid klientprojekt. Detta till trots känns det mycket bra och jag är övertygad om att Windows 8 kommer att bli en riktigt höjdare!  

Microsoft talade sig varma om att ha samma gränssnitt oavsett device när jag besökte MMS 2012. Avsikten är god men för att vi skall få samma upplevelse krävs att PC:n också är optimerad för gränssnittet.  Helt klart är dock att en ny epok av Windows är här, jag undrar om det ens kommer att finnas kvar något ”skrivbord” i nästa version? På sikt om man når hela vägen med att få samma gränssnitt är fördelarna dock många.

Frågorna hopar sig nu kring huruvida applikationer alls kommer att finnas kvar eller som de kommer att ersättas av ”appar”, samtidigt som det börjar gå inflation i dessa. När jag besökte den lokala lunchrestaurangen senast möttes jag av ”ladda ner vår app”, även lokala ICA butiken har sin egen app – då känns det som att man har passerat en osund gräns. Minns ni när alla företag runt millennieskiftet bara skulle ha en WAP sida – jag drar vissa paralleller minst sagt…  Det känns som att flertalet appar som produceras av och för lokala bolag borde stannat vid att vara internetsidor.  Det skall bli kul att se om HTML 5 kommer att göra skillnad på det här området – jag tror och hoppas.

Slutligen konstaterar jag på temat ”flytta gränser” att det som kändes lite främmande för något år sedan när man startade sin första iPhone, nämligen att man tvingas att helt delge vem man var och knyta sin ”riktiga” identitet till en device nu även är något Microsoft hängt på och därmed kan anses vara en ny branschstandard som vi lär få se mer av.