2015-03-19

Vägen till VMware vSphere 6 - Hur tar man steget till nya plattformen?

Jonas Emilsson Concept Manager

Vägen till VMware vSphere 6 - Hur tar man steget?

Under förra veckan så släpptes koden för VMware vSphere 6 och det är med spänd förväntan som marknaden tar emot nästa version av VMware's storsäljande hypvervisor.

Det har bloggats och skrivits otaliga spaltmeter om funktionerna i vSphere 6 och varför man som kund bör ta steget, men vi sammanfattar ändå de största nyheterna i punktform nedan:

 • Long Distance vMotion (upp till 100 ms roundtrip).
  Long distance vMotion i vSphere 6.
 • vMotion mellan olika vCenter Servers och även mellan vSwitchar
  vMotion mellan två vCenter Servers inom samma SSO-domän.
 • Ny snabbare webklient
 • Ny vCenter Serverappliance med samma skalbarhet som en fristående vCenter Server
  vCenter Server på Windows eller vCSA, det är frågan?
 • vVols (Virtual Volumes) för en förenklad datastorehantering utan LUN.
  vVols underlättar diskhanteringen i vSphere 6.
 • Stöd för 4 vCPUer i Fault Tolerance
 • Instant Clone (för snabb provisionering av VMs i t ex VMware Horizon View)
 • Containers
 • Större VMs och tillgång till mer resurser (Monster VMs)
 • Bättre funktionalitet för moln (DR, Long Distance vMotion mm.)


Hur gör man då för att planera sin uppgradering? Ja, det finns flera olika vägar att välja och för er som varit med om steget från vSphere 4 till 5 så kommer era egna erfarenheter från det arbetet väl till pass här.

Jag tänkte inte beskriva uppgraderingsförfarandet i detalj här utan bara nämna lite kring de olika steg som man bör gå igenom under ett uppgraderingsprojekt.

Kort summerat så följer uppgraderingsprojekten till vSphere 6 följande metodik:

 • Planering - Inventera nuvarande plattform - finns beroenden till tredjepartssystem eller mjukvaror där kompatibilitetsproblem kan uppstå? Identifiera komponenter som ställer speciella krav och verifiera full kompatibilitet innan nästa steg påbörjas. Testa funktionalitet på separat hårdvara för att garantera funktion
 • Design och Implementation - Utifrån de saker som identifierats under planeringsfasen, etablera en design för den nya miljön eller sätt en uppgraderingsväg och genomför implementationen/uppgraderingen. Stegen i implementationsfasen kan ibland innebära nyinstallation för att undvika problem (t ex ESXi som ofta mår bättre av att ominstalleras än att uppgraderas).
 • Utbildning och produktion - Utbilda administratörer och användare samt produktionssätt plattformen. Detta steg kan ofta göras stegvis, där man gör en rullande uppgraderingsplan och tillika en rullande produktionssättning allteftersom systemen uppgraderas/installeras.

I alla dessa steg så kan det vara lämpligt att ta hjälp från någon som genomfört vSphere6-uppgraderingar tidigare och här erbjuder Atea flera olika möjligheter med bl.a workshops kring uppgraderingsfrågor (Under Planeringsfasen) och även paketerade installations- och konsultationstjänster (Under Design och Implementationsfasen).
Ett klokt första steg är att börja med att inventera mjukvaror som har beroenden mot vSphereplattformen och identifiera deras kompatibilitetskrav och starta planeringsfasen med detta arbete.

Planera också för att genomföra administrations- och installationsutbildningar för den personal som skall hantera plattformen. vSphere 6 är en helt ny plattform och även om den bygger på samma grundkoncept som tidigare så behöver administratörerna utbildas på de nya saker som kommit, för att kunna omsätta detta till verksamhetsnytta för sitt företag.

Atea har en mycket lång erfarenhet kring ovanstående frågor - slå oss en signal eller maila mig eller lokala kundkontakt om ni vill veta mer om hur ett uppgraderingsprojekt kan genomföras och hur vi kan hjälpa er få en smidig övergång till nya VMware vSphere 6.

 

Med vänlig hälsning Jonas