2015-12-10

Uppsnappat från NetApp Insight 2015

Björn Ramqvist Seniorkonsult och CAE Datacenter

NetApp Insight 2015 i Berlin med temat "Building Data Fabric together" samlade över 5 000 personer från över 60 länder - ett väldigt teknikintensivt event för partners och på senare år även kunder. Här är några av de viktigaste delarna som jag tog med mig.


undefined

Rob Salmon
, Executive Vice President, inledde eventet som under eftermiddagen tillsammans med ett antal inbjudna talare gick på djupet med vad man menar just med budskapet ”Data Fabric”.

Det som kanske imponerade mest under denna timme var en relativt stor kund, Deutsche Wetterdienst (DWD) som hanterar enorma datamängder och levererar väderleksinformation till bland annat landets flygplatser men även annan form av trafikledning. Med hjälp av NetApp AFF gick man från 15s ner till 1s i sina väderleksrapporteringar och är ett klassiskt exempel på Field Innovation - man bygger lösningar ute på fältet som senare blir officiella produkter.undefined

En annan intressant talare var Peder Ulander från Cisco som gick igenom partnerskapet med NetApp som redan 2010 skapade den konvergerade plattformen FlexPod – en strategisk produkt med över 6300 kunder världen över och över 1100 partners. Han berättade om generationsskiften inom plattformen och den konstanta evolutionen i takt med kunders utmaningar och vilka tekniker som utvecklats.
Atea är sedan länge en stor partner även till Cisco och har tillsammans bidragit till ett flertal FlexPod-installationer över landet.

 

undefined

Eventets tveklöst häftigaste live-demo stod Jeff Baxter och neto from Brazil för där dom på scen demonstrerade hur man migrerar data med OnCommand Cloud Manager mellan on-premise, till molnleverantör och mellan molnleverantörer utan avbrott.
Detta konkretiserade den vision man hade redan förra året då Dave Hitz, Founder and Executive Vice President, beskrev det kortfattat att ”om vi inte hjälper våra kunder med resan till molnet kommer någon annan göra det”. Det kan tänkas vara rena självmordet för ett datalagringsföretag att förmedla det budskapet, men han har rätt i sak. Det här var verkligen frukten av Daves budskap levererat svart på vitt inför publik.

Något av ett prestandademo stod även dessa två herrar för när man migrerade mellan spinnande disk över till Flash under drift och fick i slutändan av showen över 1,2 miljoner IOPS, 10GB/s och under 1ms svarstider – alltsammans med 8 noders cluster och över 5.000 snapshots.

 

undefined

Den kanske häftigaste reaktionen jag fick var när Chris Anderson, Co-founder och CEO för 3D Robotics, förklarade sin resa kring hur hans företag startades som ett litet källarföretag 2007 till att man idag är marknadsledande i USA på privata drönare. Idag har man gått hela resan ut till molnet där i princip allt styrs från din telefon hur du använder din drönare.

Han visade på riktiga exempel på alltså från hur man med hjälp av drönare kan kartlägga stora områden i 3D och den mängd insamlad information detta kräver. Man scannar georeferenser och hjälper bönder med riktad näring för odlingar, hur man räknar schimpanser i regnskogar till att man kan upptäcka illegal avverkning. Han menar att med den teknikutveckling som sker kommer vi att i framtiden ha helt autonoma drönare som hjälper vår vardag, oavsett vad det gäller.

 

undefined

Den kanske mest karismatiske presentatören är och kommer alltid vara Matt Watts, Technology and Strategy Director EMEA, som överraskade hela publiken med att bära kilt.
Han ville på ett föredömligt sätt dra paralleller med just begreppet ”Data Fabric” med liknelsen att produkterna utgör, som han sa, ”another thread in the fabric”.


Från mängder av bra tekniska sessioner fann jag en som kändes riktigt intressant. Inom området Software Defined Storage presenterades vad man just nu har på ritbordet en mjukvaruversion av en NetApp FAS med samma tekniska funktioner som en ”riktig”, men på ett mjukvarudefinierat sätt på commodity-hårdvara. Då detta var en NDA-presentation kan jag inte gå in på detaljer, men det är helt klart en väldigt häftig teknik som förhoppningsvis snart kommer ut på marknaden.

Hela veckan kändes oerhört inspirerande med hands-on labbar, tekniska sessioner och möjlighet att få tala direkt med ingenjörer.
Gör som några av våra kunder gjorde och häng med nästa gång!

Kontakta gärna mig så berättar jag mer från resan -  bjorn.ramqvist@atea.se