2014-05-20

TechEd North America 2014 – en blick in i Microsofts och vår framtid

 

Ganska nyligen hemkommen från ett soligt, och stundtals fuktigt, Houston (Texas) tänkte jag här ta chansen att dela med mig av de upplevelser, budskap, trender och produkter som jag och några av mina kollegor fått upptäcka, uppleva och utforska.

 

Det kanske mest omtalade under veckan var inte något produktsläpp, inte heller någon häftig lösning hos någon av Microsofts kunder. Inte ens en ny surfplatta fick vi se (men den släpptes istället den 20/5 i form av Surface Pro 3)! Nej, den stora snackisen vad var som INTE släpptes. Under keynoten, som hölls av Brad Anderson (Corporate Vice President, Cloud & Enterprise) från Microsoft, avtäcktes en lång rad intressanta nyheter och tjänster inom Microsofts molntjänst Azure, Windows Intune, Big Data och till dessa kopplade tjänster och möjligheter för utvecklare. Däremot saknades helt nyheter inom On-Premise produkter, de nämndes knappt under det ca 90 minuter långa talet.

 

I samband med dessa produktsläpp och nyheter, så kopplades de friskt ihop med mobila tillämpningar av olika slag. Microsoft har tidigare visat att fokus kommer ligga på att koppla ihop molnet med mobila enheter och ett mobilt arbetssätt – men kanske aldrig så tydligt som nu.

 

Detta säger oss två saker:

 

  1. Microsofts fokus ligger på molnet och möjligheterna detta skapar.

  2. Microsoft ser att dagens användare förväntar sig tjänster och lösningar med 100 % upptid, 100 % tillgänglighet, oberoende av enhet, plats och tid. Helt enkelt att vara mobila.

 

Att uppnå detta utan molntjänster är, om inte omöjligt, så i alla fall svårt och tidskrävande.

 

Microsoft pratade också en hel del om det hybrida molnet, att koppla ihop privata och publika molntjänster och genom detta uppnå en balans som möjliggör det bästa av båda världar, med hög prestanda, tillgänglighet och kontroll.

 

Den naturliga frågan att ställa sig är såklart, kommer IT-infrastruktur som vi känner den att försvinna över en natt? Är det dags att göra om våra datacenter till museum över en tid som är förbi? Självklart inte, vilket kanske framförallt visade sig under de övriga seminarie-passen och även i mässan under eventet. Där var fokus betydligt mer på det traditionella datacentret, men på ett effektivare och mer molnkompatibelt sätt. Återigen, vi pratar hybrida moln, hybrida lösningar. Oavsett vad man tycker om molnet som sådant, så finns det bara vinster i att ta lärdom av det. Ett fungerande moln bygger på självbetjäning, automation och att använda precis så mycket kraft som behövs vid ett givet tillfälle, att vara hybrid. Detta är något som vi även kan applicera i en traditionell miljö, även innan resan mot ett privat ”moln” är färdig, eller kanske ens påbörjad.

 

För mig som jobbar inom Client Management känns Azure Remoteapp och de kommande funktionerna i Windows Intune som de viktigaste nyheterna. Azure Remoteapp är möjligheten att köra applikationer i Azure och publicera dessa via en Remote Desktop-klient, något vi också fick möjlighet att testa en beta av. Det intressanta med lösningen, förutom att det är en molntjänst med allt vad det innebär, var stödet för andra plattformar. I beta-version stöds inte bara Windows, utan även Android, OSX och IOS.

 

När det gäller Intune, så ligger fokus just nu på att se till att molnversionen av produkten får samma prestanda och funktionalitet som den som integreras med System Center Configuration Manager. Detta beräknas vara klart Q3 i år, och då kommer det även finnas utökat stöd för att även hantera Office-inställningar via molnet. En produkt som verkligen växer och utvecklas.

 

Microsoft tryckte även på värdet i att köra deras Enterprise Mobility Suite, vilket inkluderar Windows Intune, Microsoft Azure Active Directory Premium och Microsoft Azure Rights Managment. Detta ger företag en bra inkörsport till klienthantering i molnet, med möjligheter att säkra sin data via RMS, till en fast månadskostnad per användare.

 

Till sist släpptes även möjligheten att köra virtuella klienter i Azure, något som säkert kan vara användbart för både utvecklare, testare och får anställda utan egen hårdvara.

För att få veta om alla de nyheter som visades upp på TechEd, ta kontakt med mig eller er lokala Atea-representant. Det kommer hållas flertalet seminarier runt om på våra kontor där vi går in mer på djupet i nyheterna och möjligheterna som produkterna och tjänsterna ger. Vi kan även hjälpa dig och din verksamhet att jobba med molnet, på det sätt som passar din verksamhet bäst.