2013-10-17

Summering från VMworld Europe 2013 - Barcelona

Jonas Emilsson Concept Manager

Rapport på plats från VMworld i Barcelona

Årets VMworld US gick ju av stapeln i månadsskiftet augusti/september, men som vanligt så följer VMware upp detta med ett europeiskt event med ett antal nya lanseringar 1,5 månad senare.

Där har vi nu varit och deltagarantalet - 8500 deltagare - är fler än någonsin för det europeiska eventet. Atea blev också uppmärksammade under en del av keynotesessionen på Partner Day där Ateas Partner Manager Chris Ashby fick möjlighet att ge sin bild av hur Ateas och VMwares samarbete stärkts under åren och hur vi gemensamt ska arbeta vidare under kommande år.


Ateas Chris Ashby tillsammans med delar av VMware’s globala ledningsgrupp och andra partnerrepresentanter

Konferensen startade redan på söndag för oss partners och måndag var traditionsenligt partnerdag där VMware samlar sina partners för att berätta om sina strategier samt att tillsammans med oss diskutera vårt gemensamma samarbete.

Övergripande kan man säga att VMware renodlar sina fokuseringar (och därigenom affärsområden) kring tre olika inriktningar:

  • The Software Defined Datacenter
  • End User Computing (EUC)
  • VMware vCloud Hybrid Services (molnprovisionerade virtuella miljöer, jfr. Azure)

Kring det mjukvarubaserade datacentret så ligger fokus på kringprodukter ovanpå vSphere, t ex vCloud Automation Center för provisionering och automation, självbetjäningsportaler samt förstås den jättesatsning VMware gör kring VMware NSX – den hypervisorbaserade nätverksvirtualisering som är en av det starkast lysande lanseringarna detta år från VMware.


VMwares CEO Pat Gelsinger berättar om nyheterna i vCloudsuiten under första dagens keynote.


NSX lanserades tidigare i höst under VMworld US, men den är rykande het och det är otroligt intressant och spännande att se hur VMware samarbetar med ett stort antal nätverkstillverkare och partners för att göra detta till det självklara valet för virtuella nätverk, med stöd även för fysiska hostar.

Atea hade också ett mycket intressant möte med EMCs superevangelist och globala presalechef Chad Sakac, där strategier och övergripande samarbete tillsammans med våra kunder diskuterades. EMC äger som bekant VMware och det är mycket intressant att få höras deras bild av hur framtiden för datacenter och storage ser ut tillsammans med Atea och våra kunder.

Lanseringar

VMware följer upp de lanseringar man gjorde i samband med VMworld US med ett antal nya kompletteringar:

  • VMware vSphere 5.5 (lanserad i augusti) med några riktigt intressanta förbättringar framförallt kring prestanda och tillgänglighet samt skalbarhet för virtuella maskiner och anpassningen mot Mission Critical-applikationers krav i en virtuell miljö.
  • VMware VSAN för virtuellt distribuerat storage lanserat idag. Public Beta tillgänglig. GA H1 2014. Fri beta finns tillgänglig på http://www.vmware.com/vsan-beta-register
  • VMware vSphere Data Protection Advanced 5.5 lanserad. 6X snabbare och behöver bara 25% av utrymmet (m.ha. deduplicering). Mycket enkel och kraftfull produkt baserad på EMC Avamars beprövade backupramverk.
  • VMware NSX (lanserad i augusti)
  • Lansering av vCloud Automation Center 6.0, VMware vCenter Operations Management Suite 5.8 och VMware vCenter Log Insight  1.5.
  • En av de riktiga häftiga nyheterna i Operations Suiten är stödet för storage analytics för SAN-arrayer, vilket skapar ett ännu större mervärde för kunder som därigenom kan övervaka och hantera operationen av både servers och storage.

Molnet och sourcing

VMware ger sig också in i den europeiska molnmarknaden genom att lansera ett Europaplacerat datacenter för vCloud Hybrid Services där man enligt europeisk legislation och compliance kan erbjuda ett vSpherekompatibelt hybridmoln för kunder där man kan provisionera och köra molntjänster).

Man erbjuder också Desktop As A Service som en ny tjänst och under gårdagen lanserades en mycket viktig ackvisition av företaget Desktone som är en viktig möjliggörare i den leveransen. Mer information här.

IT As a Service är ett mycket hett ämne och VMware fortsätter trumma ut budskapet kring vCloudsuiten och vCloud Automation Center som möjliggörare för en verksamhetsfokuserad och tjänstekatalogsbaserad IT-leverans.

Även integrationen mellan privata och hybrida moln mha. VMware vSphere och vCloudsuiten får ett rejält ansiktslyft i fler led med lanseringen av nya VMWare vCloud Automation Center 6.0  och på managementsidan kommer VMware vCenter Operations Suite i version 5.8 (vCOPS).

Gartner ledde också en del av keynoten första dagen för att tala om sin syn på utvecklingen inom virtualisering och marknadens övergripande utveckling mot en tjänstebaserad leverans av IT-tjänster

End User Computing

VMware fortsätter kommunicera budskapet kring VMware Horizion Suite, där bl.a VMware Horizion View ingår, tillsammans med VMware Horizon Mirage (lanserat under fjolåret) samt Horizion Workspace.

Dessa tre produkter erbjuder både en mycket stark konkurrent till Citrix motsvarande mjukvarusvit, samtidigt som man på dagens keynote visade en intressant transparent integration med Citrix XenApp för Horizon Workspace vilket också visar på en styrka vad gäller devisen ”Any App on Any Device” som VMware använder för att marknadsföra Horizon.

Summering

VMware har tagit ett rejält nytag kring virtualiseringsmarknaden i år och man gör ingen hemlighet av att man kommer att satsa hårt på sina tre affärsområden – Software Defined Datacenter – End User Computing och vCloud Hybrid Services.

Det är mycket spännande att VMware äntligen tar steget in på den europeiska molnmarkaden (tidigare enbart tillgängligt i USA) och att satsningen på SDDC börjar ge mycket snygga integrationer och tydliga mervärden för alla kunder som idag använder VMware vSphere för sina datacenter.

Framöver kommer vi att få se ett diversifierat VMware, där vSphere är grunden men med fokus på tidigare nämnda affärsområden för expansion på marknaden.

Det är också mycket glädjande att se att intresset för VMware fortsätter att öka kraftigt på en global och europeisk basis och Atea fortsätter självklart oförtrutet sin satsning på virtuella datacenter hos våra kunder baserade på VMwares produktsviter.

Vill du diskutera senaste nytt från VMworld är du välkommen att kontakta mig på jonas.emilsson@atea.se

Jonas Emilsson – Evangelist Datacenter