2015-11-10

Senaste trenderna från IBM Technical University i Cannes

Jim Johansson Seniorkonsult och CAE Datacenter

IBMTU är en utbildningskonferens för partners, kunder och IBM:are. I årets konferens I Cannes var de övergripande inriktningarna Power, System I och Storage.

Några trender som togs upp:

  • Alla större tillverkare pratar om ”den tredje plattformen”, det gör även IBM, men IBM har även lyft ögonen och pratar om ”Cognitive Computing” där man från IBM:s sida har framför allt Watson som är en dator som kan lära sig och även kan fatta egna beslut på inlärd kunskap.
  • Software defined storage: IBM har gjort en helomvändning och arbetar för att alla deras produkter ska ses som mjukvara i Spectrumfamiljen.
  • IBM Spetrum Scale: IBMs mjukvarubaserade lagringslösning som baseras på GPFS, jag var på en hel del sessioner om den och gjorde även några hands-on labbar. Systemet är extremt skalbart, intelligent och flexibelt.
  • OpenPower: OpenPower är ett projekt där IBM har släppt Powerarkitekturen fri och låter andra tillverkare bygga servrar baserad på Power8. IBM säljer till och med själva dessa servrar, men då finns det lite begränsningar, man kan till exempel bara köra Linux på dem

Vill du veta mer eller prata vidare om det här så mailar du mig på Jim.johansson@atea.se