2015-10-13

Reflektioner från VMworld Europe 2015 - Dag 1.

Jonas Emilsson Concept Manager

Så var VMworld igång på riktigt här nere i Barcelona efter gårdagens inledande Partner Exchange-dag!
Siffrorna är riktigt imponerande – drygt 10 000 deltagare, 2500 partners och deltgare från ca 90 länder.

undefined

För er som följt mig på VMware’s EMEA blogg vet jag hunnit med 9 VMworld så här långt och det man övergripande kan säga är att VMware under den tiden (från 2007 och framåt) gått från att vara ett rent mjukvaruinfrastrukturbolag med extremt högt teknikfokus till att även vara en strategisk leverantör av mjukvara långt uppe i applikationsstacken, där leverans av cloud-nativeapplikationer nu får ett mycket stort fokus.

Det tydligaste exemplet på det i år är att man ägnar nästan 80% av första dagens General Session till att prata mjukvarutveckling för molnet och hur man som applikationsutvecklare för molnet skall kunna komma närmare verksamheten och använda vSphere och vCloud Suite för enklare utveckling av sitt moln.

En monumental förändring om man jämför med hur fokuset låg i mitten av 2000-talet. Och branschen rör sig ju obevekligen dit också.
Molnet – och allt som rör hybrida, publika och privata moln är nu i starkt fokus för VMware och även andra bolag som t ex EMC (med t ex ViPR och FEHC).
Som partner till VMware så ser vår verklighet lite annorlunda ut idag än vad den gjorde för nio år sedan och det kommer att krävas – av alla partners som vill jobba framgångsrikt med VMware – ett rejält fokus på den övre delen av applikationsstacken och hur man bygger automation, containrar och hanterar de mjuka delarna av datacentret. 

Den största nyheten var dock, som säkert många av er hört, att Dell köpt EMC, som därmed också innebär ett majoritetsägande i VMware.
Carl Eschenbach inledde dagens general session med att prata om den resa som det kommer att innebära för både kunder, partners och VMware själva och Michael Dell gjorde också ett framträdande via inspelad video.

undefined

Mycket glädjande så verkar VMware få behålla sin nuvarande roll som fristående bolag och utvecklas fritt utifrån egna meriter, vilket innebär att VMware som företag - ur ett praktiskt perspektiv - kommer att fungera på ett mycket liknande sätt som idag.

Carl pratade också mycket om VMwares nya strategi – ”One Cloud, Any Application, Any Device” som i grunden innebär att man sträver efter att skapa ett helintegrerat hybridmoln där fokuset ligger på kunna leverera komponenter för att skapa ett gemensamt gränssnitt för alla device och där målet är en smärtfri leverans av applikationer i ett gemensamt hybridmoln.

Kit Colbert visade också en intressant demo av VMware Integrated Containers som ger vSphere en mycket snygg integration med containers och skapar kontroll och möjliggör hantering och abstraktion av containers inne i vSphere.
Även helt nya Photonplattformen demonstrerades för hantering av containers för cloud-native applikationer.

 undefined

Man avslutade första dagens General Session genom att lansera efterlängtade vRealize Automation 7.0 för automation och hybrida molnleveranser. Den innebär en rejäl uppgradering av både gränssnitt och arkitektur och kommer att underlätta vRealizeprojekt ur ett installations-/konfigurationsperspektiv. Produkten förväntas vara tillgänglig runt årsskiftet.

 undefined

Överlag så är det ett mycket spännade år på VMworld och på mångas läppar är förstås uppköpet av Dell samt hur vi som konsumenter och partners till VMware kan dra nytta av all molnteknologi och integration med cloud-native applikationer som VMware nu fortsätter att leda marknaden med.

  

Mvh Jonas