2014-10-17

Rapport från VMworld Europe 2014 - Barcelona

Jonas Emilsson Concept Manager

Övergripande om konferensens innehåll

Årets VMworld, med temat "NO LIMITS" gick av stapeln i Barcelona för tredje året på raken och det var också det hittills största VMworld-Europaeventet som genomförts med ca 9000 deltagare och partners.

Konferensen är som vanligt indelad i en partnerdel (som börjar redan på söndagen) och en öppen del som börjar tisdagmorgon efter att VMwares partner först fått en heldag tillsammans med VMware under måndagens Partner Day.

Pat Gelsinger inledde tisdagens keynote med att prata om den föränderliga värld som IT-branschen upplever just nu. Aldrig så har stora skiften och förändringar i både teknik och hur vi arbetar med IT pågått samtidigt och Pat pratade mycket om hur VMware som företag positionerar sig i denna resa, samt vilka produkter och koncept som är en del av denna resa.

Fokuset för VMware under kommande år fortsätter att vara Cloud, Software Defined Datacenter och End User Computing – EUC.
Överlag så ligger de två ämnena cloud och SDDC så nära varandra i inriktning att känslan från årets keynotes är en massiv och solid satsning på moln och molnbaserade tjänster. Antingen i privat form hos kunden (on premise) eller i en hybrid version tillsammans med VMware och deras partners (t ex Atea Virtuellt Datacenter som Tjänst som bygger på VMwares molnteknik).

En annan viktig inriktning som VMware tar är att använda öppna standarder för integration av produkter i det mjukvarudefinierade datacentret.
Här handlar det framförallt om integrationer möjliggjorda genom nylanserade VMware Integrated Open Stack  - VIO, men även att möjliggöra samarbete med Docker som är en öppen plattform för att integrera med LXC eller Linux Containers.

Samarbetet kring Open Stack och öppna standarder kommer att vara avgörande för VMware under kommande år, då trenden kring det mjukvarudefinierade datacentret drivs med en rad intressenter som alla behöver kunna prata med varandra genom ett gemensamt gränssnitt.

Lanseringar och produktnyheter

VMware har under flera år utvecklat sin molnsvit – VMware vCloud Suite och den var också i stort fokus under konferensen, både för att belysa nylanseringar av enskilda komponenter i vCloudsviten (version 5.8 av sviten lanserades), men även för att prata om VMwares egen molnsatsning – vCloud Air.

Just vCloud Air är också föremål för stor uppmärksamhet från oss partners, där de mest närliggande exemplet på samarbete kring vCloud Air är det hybridmoln som Atea levererar baserat på VMwares produkter.

VMware har ett ekosystem för partners som heter VMware vCloud Air Network, där tjänster från oss partners ingår och som i sin uppbyggnad tillåter integration mellan vCloud Air (VMwares publika moln) och partnerleveranser. (Läser mer på: http://vcloudproviders.vmware.com/)

En annan av VMwares absoluta storsäljare – vSphere – är på gång i en ny huvudversion (6.0) och finns tillgänglig för de kunder och partners som anmält sig till betaprogrammet för vSphere 6.

Som en del av denna lansering så pratas det väldigt mycket kring den nya volym- och diskhantering som VMware lanserar i samband med vSphere 6 och som går under namnet vVols, eller Virtual Volumes.
Mer om detta vid ett senare tillfälle, men det är uppenbart att vVols kommer att förändra det sätt vi hanterar disklagring i vSphere framöver!

På nätverkssidan händer också massor med saker. Det är väl ingen som undgått att VMware lanserat VMware NSX som erbjuder en fullt virtualiserad nätverksplattform och är det mest konkreta exemplet på Software Defined Network som finns på marknaden just nu, möjligen på delad förstaplats med Ciscos ACI-plattform.

VMware berättade både i keynotes och i de breakouts som följde under hela konferensen hur NSX håller på att förändra nätverksvärlden, precis på samma sätt som vSphere eller ESX gjorde för drygt 10 år sedan.

Atea satsar också stort på NSX och vi har utbildat konsulter under hela hösten (och kommer att fortsätta med denna kompetenssatsning i oförminskad styrka under kommande månader och år för att kunna möta det mycket stora intresse som denna plattform får från våra kunder.

En annan produkt som rönt stor uppmärksamhet och som var i fokus under konferensen är VMwares eget hyperkonvergerade storagekoncept – VMware vSAN.
vSAN finns nu i beta för version 2.0 där det bl.a talades om stöd för vVols och andra intressanta saker som vi får återkomma till under hösten när information är publik.

VMware lanserade också sin egen paketering för hyperkonvergerad infrastruktur - EVO Rail och EVO Rack som man erbjuder tillsammans med ett antal hårdvarutillverkare för att kunna ge kunderna en snabb implementation av virtualisering och lagring i en och samma plattform (baserat på VMware vSphere och vSAN).

Det finns ett stort intresse i Skandinavien för VMware vSAN och Atea ser att marknaden för hyperkonvergerade lagringsprodukter i allmänhet kommer att fullständigt explodera under 2015.

På managementsidan så slår man samman en stor del av VMwares befintliga erbjudanden till produktsviten vRealize. 
Som exempel så samlas vCenter Operations Manager  som blir vRealize Operations och vCloud Automation Center som blir vRealize Automation – under samlingsnamnet VMware vRealize.
vRealize kommer att finnas både för traditionella miljöer och i den molnbaserade varianten vRealize Air.

Sammanfattning

Intrycken från årets VMworld är många och för första gången på länge så känns det som om hela branschen drar åt samma håll när det kommer till det mjukvarudefinierade datacentret.
Självklart kommer det att finns olika inriktningar, men att vi går mot en framtid som till stora delar bygger på abstraktion av hårdvara från den överliggande mjukvaran är uppenbart.
Under konferensen så fanns en uppsjö av partners som visade upp exempel på mjukvarudefinierad lagring – en marknad som fullständigt exploderar just nu.

Med VMware NSX får också nätverksdelen av IT-industrin en av de största förändringarna inom nätverk och kommunikation på 15 år, vilket är både uppfriskande och nödvändigt.
Att VMware ser funktionsbaserade molntjänster som framtiden– levererad antingen via partners eller via deras egen vCloud Air – är också mycket uppenbart och vi kommer att få uppleva en mycket intressant resa under kommande år med syfte att bli mer effektiva och att IT skall fokusera på att leverera verksamhetsnytta, inte enbart teknik.

Intrycken är som sagt många och för er som är kunder till Atea eller vill träffa oss för att prata om moln och mjukvarudefinierade datacenter – boka upp en tid med er kontaktperson hos Atea så kommer vi ut och pratar kring just detta och hur ni kan bli ännu mer verksamhetsnära och hybrida i er IT-leverans tack vare teknik och koncept från VMware och Atea!