2015-05-05

Microsoft Ignite - en sammanfattning av nyheterna

Under den här veckan är vi ett stort gäng som tar del av alla nyheter och all den expertis som finns tillgänglig under Microsoft Ignite i Chicago.

Under den här veckan är vi ett stort gäng som tar del av alla nyheter och  all den expertis som finns tillgänglig under Microsoft Ignite i Chicago.  

Ignite är, som nämnts i tidigare blogginlägg, Microsofts nya konferens för alla som jobbar mer Microsoft-produkter. Totalt trängs drygt 20 000 deltagare med över 300 utställare inom samtliga produktområden i  Microsofts portfölj.

Konferensen drog igång i måndags med en keynote som inleddes av Microsofts CEO Satya Nadella. Han pratade framförallt om hur Microsoft ser på  framtiden och att Microsoft vill ge IT-proffs, utvecklare och  slutanvändare de verktyg som behövs för att släppa kraften fri. Ordet under keynoten, och även resten av konferensen har varit "Empower".

Förutom att än en gång prata om att Windows i framtiden kommer levereras som tjänst, så tillkännagav Satya också en ny förhandsversion av Office  2016. Något som jag tycker blir mer och mer intressant mer just Office  (och framförallt Office 365) är hur Microsoft integrerar mer och mer  funktionalitet i produkten och tjänsterna. Office Delve är ett tydligt  exempel på detta, där samtliga Office-produkter jobbar tillsammans med, i  Office, integrerade appar. Detta ger användaren tillgång till relevant information för det hon eller han gör just nu. Som exempel finns en app  från taxiföretaget Uber som integrerar med kalendern i Outlook och genom 
detta kan boka taxi-resor åt användaren baserat på var personen befinner  sig och vart nästs möte i kalendern skall hållas.

En rad andra produkter fick också sina namn offentliggjorda:

  • Nästa generations Windows Server (vilken också släpptes i en ny  förhandsversion i måndags) får namnet 2016.
  • Samma namn ges även till nya versionen av SQL, där en förhandsversion kommer släppas under sommaren. En av många nyheter här är att dela upp databaser mellan egna servers och Azure, för att kunna skala både utrymme  och prestanda.
  • Också nya System Center sviten får suffixet 2016, och här utlovades en release redan i år, och nya förhandsversioner kommer rullas ut under de kommande veckorna.

När vi ändå är inne på området System Center så tillkännagav Microsoft att SP2 av Configuration Manager 2012 (SCCM) kommer släppas inom ett par veckor.
Här ligger fokus framförallt på två saker:

  1. Stöd för Windows 10
  2. Ett rejält tag för att se till att hybridmiljöer där både ConfigMgr och Intune används skall få samma funktionalitet som den fristående molnvarianten.

Bland annat får hybrid-installationen ett efterlängtat stöd gör Apples DEP. Tyvärr så tillkännagavs inget datum när en annan viktig funktion för IOS-hantering kommer till Intune och ConfigMgr, VPP. VPP används gör volyminköp av appar från Appstore, och på efterföljande sessioner gavs informationen "vi jobbar på det". I och med den snabba uppdateringstakten på Intune, så håller vi tummarna för att det släpps inom kort.

I stort sett samtliga talare pratade också om det nya alternativet för företag att hantera hur uppdateringar för Windows distribueras och används: Windows Update for Business. Fördelarna med detta är att både administratörer och slutanvändare ges fler och bättre möjligheter att styra hur uppdateringarna installeras. Dessutom ger detta stöd för att hantera fler typer av enheter, både företagsägda och BYOD-enheter.

Inom Azure- och molnlösningar kom flera stora tillkännagivanden. Störst var nog ändå Azure Stack som ger företag möjlighet att, i princip fullt ut, använda samma funktioner som idag finns i Azure i sitt eget datacenter. I Azure Stack finns inte bara en rad olika gränssnitt för användare, utan också kraftfulla verktyg för automatisering och nätverksvirtualisering och hantering. En del av de här funktionerna har tidigare varit unika för Azure, men kommer nu kunna användas även i privata moln.

Andra molntjänster som fram tills nu funnits i förhandsversioner eller enbart demonstrerats är till exempel Azure SaaS (software as a service) Discovery och RMS Document Tracking. Den förstnämnda tjänsten kan hjälpa företag att få kontroll på vilka SaaS-tjänster som används på företaget och genom detta förenkla, säkra upp och hantera bruket av dem för slutanvändaren. Azure RMS Document Tracking är ett värdefullt tillskott till Azure RMS, där det nu förutom att skydda filerna, nu också går att monitorera och följa upp vilka som öppnar/försöker öppna filerna, hur många gånger det är läst med mera. Här tror jag det är viktigt att tänka utanför boxen, och inte bara se det som ett skydd, utan också som en möjlighet att följa upp användning och läsning av filerna.

En helt ny produktsvit lanserades också, Operations Manager Suite. Tanken med detta är att skapa ett gränssnitt för att övervaka och hantera alla olika typer av moln: Privata, Hybrida och Publika. Det kanske intressantaste här, förutom en kraftigt förenklad administration, är att stödet är mycket brett, allt från VMWare till AWS (Amazons molntjänst) och såklart Hyper-V stöds.

Mycket, mycket mer visades också upp, bland annat finslipad funktioner i Windows 10, broadcast-funktionalitet med Skype for Business, Microsoft Edge och Sway som en del i Office 365.

Det här är bara ett axplock och en snabb överblick av nyheterna som än så  länge har visats upp. Så se till att hålla utkik efter två saker:

  1. Fler poster här på landslagsbloggen från mina kollegor med djupare 
    information om de här nyheterna och de senaste tipsen från Microsoft.
  2. Många Atea-kontor håller seminarium om nyheterna, där vi presenterar, demonstrerar och besvarar era frågor om de senaste produkterna och kommande nyheter och funktioner i Windows 10, Windows Server, System Center, Azure och Office 365. Ta kontakt med er lokala Atea-representant eller mig för att se vilket ert närmaste seminarium är.

P.S Missa inte att kolla in våra affärsutvecklare (Martin, Jonas och Anders) videoblogg med korta sammanfattningar av deras upplevelser dag för dag.