2014-05-07

Intryck från EMC World - del 3

Jonas Emilsson Concept Manager

Övergripande 

Gårdagen avslutades precis som dag 1 med ett stort NDA-pass, kallat ”Area53” där EMC både passade på att visa på tillämpningar för hur data och information kan användas i intelligenta applikationer för att underlätta vardagen samt att budskapet kring den tredje generationens IT-plattform förydligades med ett antal exempel på hur vi kommer att hantera information i framtiden och tillsammans med produkter som ViPR mm.

Man hade också bjudit in Avatar-producenten Jon Landau, som intervjuades kring hur Avatar 2 använder använder teknik (där storagedelen levererats av EMC  med bl.a stora Isilonarrayer) och hur produktionsteamet använt modern teknik för att realisera den mycket speciella datorgenererade grafik som bygger på rörelser och uttryck från riktiga skådespelare.

Enormt intressant och spännade att se och intervjun med Jon blev det som fick avsluta gårdagskvällens aktiviteter på EMC World.

 
Avatarproducenten Jon Landau om hur man skapat Avatar 2.

Gårdagen innebar också starten på EMC Global Partner Summit och imorse satt jag på en stor partnersession där EMCs ledning i form av Joe Tucci och David Goulden och Terry Breen gav sin syn på hur EMC ser på den partnerdrivna affären och året gått ekonomiskt. EMC är i stark tillväxt med goda siffror och växer starkt på en marknad där många konkurrenter tappat marknadsandelar under 2013.

Man satsar stort på att bredda sitt produktutbud och sina tjänster för att möta den ”nya” marknad som vi alla står inför under 2014 och framåt med en stor mängd startup-bolag och mindre nischade företag som slår sig in på den marknad som traditionellt tillhört de stora, etablerade storagetillverkarna.Ateas Chris Ashby ställer frågor till EMCs ledning under Q&A-sessionen på Global Partner Summit

Resten av dagen har ägnats åt pass kring XtremIO – EMCs All Flash array för extrem prestanda, EMC VPLEX-tillämpningar – samt en keynote kring dynamiskt data som på ett mycket intressant sätt visar på hur Xtrem IO på bara ett år gått från nylansering till en mycket etablerad och framgångsrik produkt som säljs till alla typer av kunder.

Marknaden för All Flash-arrayer ligger både på VDI-tillämpningar och kunder som använder analysverktyg och högpresterande SQL-databaser samt extremt högpresterande databasverktyg som t ex SAP HANA.
EMCs stora fokus på flashteknik är en av satsningar som lyfts fram under konferensen och det är rätt uppenbart att man menar allvar, nu senast med uppköpet av företaget DSSD.
Bill Moore, CEO på DSSD berättade om deras tankar om hur flashmarknaden kommer att se ut om några år och hur DSSD kommer att bidra till EMCs framgång som en ny medlem i EMC-familjen.


Bill Moore, CEO på nyköpta DSSD om flashteknik och hur DSSD kommer att bidra till EMCs framgång inom flash

Summering

Årets EMC World har som vanligt gett massor och det kanske mest slående är hur datacenter- och storagemarknaden står inför ett gigantiskt generationsskifte som kommer att förändra det IT-landskap vi är vana att se. Kanske kommer vissa tillverkare att försvinna om förändringen sker för snabbt och man inte hinner anpassa erbjudandet till den nya marknaden. En sak som är säker är att det förändrade landskapet drivs av en kombination av mindre bolag som kommer med nischade innovativa produkter och de riktigt stora tillverkarna som kan bredda sitt utbud och diversifiera för att möta marknadens nya krav.
Efterfrågan drivs till stor del av den stora datatillväxt som sker globalt just nu, tillsammans med molntjänster och molnbaserad teknik som ställer helt andra krav på tekniken jämfört med traditionella storagesystem.

EMC har ett mycket starkt erbjudande och driver storagemarknaden på det sätt som man förväntar sig av en marknadsledare. Det är jättespännande att se hur produktportföljen breddats och expanderats under ett par år och hur man på ett övertygande sätt möter marknadens nya krav.

 


Storbildsskärmar i mässdelen av EMC World för att kunna följa pass via video.

Stort tack till EMC för en fantastiskt väl genomförd konferens och för en vecka i lagringens och virtualiseringens tecken!

Mvh Jonas