2014-05-06

Intryck från EMC World - del 2

Jonas Emilsson Concept Manager

Övergripande

Gårdagskvällen avslutades med ett mycket intressant pass med EMCs legendariska superevangelist och Presaleschef – Chad Sakac.
Passet – ”Area 52”, tittade in i EMCs kommande teknologier och gav en mycket god överflygning kring hur EMC ser lagringsbranschen utvecklas under kommande år och hur man möter detta med produkter som är redo för molnet och Big Data samt den tredje generationens datacenter.
Framförallt hur EMC grupperar sina produktkategorier mot de olika användningsområdena och hur den tekniska utvecklingen och forskningen hela tiden springer två steg före marknaden för att kunna erbjuda rätt teknik till rätt tillämpning.

 
Chad Sakac inleder teknologipasset "Area 52" på första dagens kväll. 

Ikväll följs passet upp av ytterligare ett ”Area-pass” (Area 53) där det utlovas ännu mer förhandsvisningar av nyutvecklad teknik och produkter för kommande år.

Idag inleddes morgonen med den andra dagens General Session. Pat Gelsinger, CEO och VD på VMware inledde med VMwares strategier för det mjukvarubaserade datacentret och hybrida moln. Pat är en mycket god talare och målade en mycket tydlig bild av hur han ser VMware utvecklas under den tredje generationens IT-era.
Som många av er säkert redan vet så har VMware varit med och lett utvecklingen av det mjukvarubaserade datacentret och branschens resa till molnet. Redan 2008, med en då helt nytillträdd VD – Paul Maritz – påbörjade man under VMworld här i Las Vegas missionerandet kring hur marknaden skulle förflytta sig mot molnleveranser och hybrida molntjänster.

Det tog några år innan tankarna kring molnet fick fäste i de breda leden, men idag  - 6 år senare – så är vi väldigt nära att ha realiserat de mål och ambitioner som sattes upp på VMworld 2008 och Pat berättade med den bakgrunden hur VMware ser de kommande årens utveckling  ur ett molnperspektv.

Det är mycket tydligt att VMwares satsning på Software Defined Datacenter är deras primära väg till marknaden framåt och man passade också på att lansera fullt stöd för SAP HANA i vSphere, för fånga upp SAP HANA med deras krävande In Memory Computing-databasapplikationer.

 
VMware's Pat Gelsinger pratar om vägen till det hybrida molnet.

Pat Gelsinger pratade också mycket om VMwares egna hybridmolnssatsning – VMware vCloud Hybrid Services – och hur den under det gångna året etablerats på flera geografiska marknader – bl.a Europa  - och hur man ser tillväxten för hybridtjänster under de kommande åren.

En mycket intressant nyhet är samarbetet med EMC där VMware erbjuder replikering mellan kundens privata moln och VMware vCloud Hybrid Services för att hantera tillgänglighet och failover på enklast möjliga sätt.

Andra delen av dag tvås General Session presenterades av Pivotals CEO Paul Maritz där han beskrev Pivotals väg framåt tillsammans med EMC och VMware med bl.a Cloud Foundry och andra tjänster från Pivotal för utveckling av framtidens mjukvara.


Pivotals CEO - Paul Maritz berättade om hur Pivotal och deras verktyg kan hjälpa mjukvarutvecklingen för molnet.

Ny teknik

Resten av dagen har präglats av strategiska pass och presentationer kring hur EMC och deras största partners ser framtiden inom lagring och datacenter.
Jag stannade till på ett pass kring nya virtuella VPLEX, en lösning baserad på VMwarebaserade Virtual Appliances för VPLEX-koden - ovanpå nya VNXe 3200.

Lösningen är inte fullt lika skalbar och flexibel som en traditionell VPLEX-lösning, men ger ett helt mjukvarubaserat VPLEX-cluster som kan leverera 80 000 IOPS (peak) för kunder som hellre vill köra sina VPLEX-funktioner virtuellt. Jämförelsetalet med en fysisk VPLEX-lösning är ca 2MIOPS.

Funktionellt så använder man inte FC som överföringsprotokoll, utan iSCSI, och lösningen bygger som tidigare nämnts på att man använder EMC VNXe 3200 i botten och fyra dedikerade ESX-hostar för de virtual appliances som driver VPLEX-clustret.

Sammanfattning

Övergripande för dagen skulle jag vilja säga att EMC är i uppstarten av en mycket intressant resa, där de traditionella storagesystemen över tid kommer att ersättas med tredje generationens lagring, där t ex lösningar baserade på ScaleIO och XtremIO kommer att spela en mycket stor roll i EMCs framgång under kommande år.

Att diversifiera sitt erbjudande är mycket kostsamt, men EMC visar gång på gång att man menar allvar och ämnar hålla ledarpositionen på lagringsmarknaden för att möta kundernas behov idag och framåt.

Mvh Jonas.