2014-05-05

Intryck från EMC World - del 1

Jonas Emilsson Concept Manager

Las Vegas 5 maj 2014

Så var årets utgåva av EMC World igång och ca 10 000 deltagare samlas idag traditionsenligt på The Venetian i Las Vegas för 4 dagar av EMC-nyheter och strategier!

I år så har EMC temat ”Redefine” vilket får sägas symbolisera den stora förändring som pågår inom storage- och datacenterbranschen just nu, där vi står inför ett mycket stort generationsskifte under de kommande åren.
För er som följt EMC World under tidigare år vet att temat varit transformation under ett par år nu och det följer branschens sätt att röra sig mot nya teknologier att möjliggöra ett mer elastiskt datacenter samt molntjänster som kan anpassas inför den nya kravbilden som molnet innebär.

Joe Tucci – CEO på EMC inledde konferensen under dagens General Session och pratade om behovet att förändras i dagens dynamiska IT-landskap.
Den extrema datatillväxten som det moderna samhället genererar var en av fokuspunkterna och hur EMC under 2013 gått från att i början av 2000-talet leverera en Exabyte per år till att 2013 leverera en Exabyte per månad.


Joe Tucci visar på den stora datatillväxt som lett EMC till att under 2013 leverera mer än en Exabyte per månad.

För varje IT-administratör innebär det att man idag förväntas hantera 230 GB medan man 2020 förväntas hantera 1230 GB per person. En rätt imponerande datatillväxt.


Joe Tucci inleder EMC World med att prata om förändring av det moderna datacentret och datatillväxt i det moderna samhället.

Joe pratade också om generationsskiftet inom IT från generation 2 till 3, där Big Data, Mobile, Social och Cloud driver plattformar för miljontals användare och hur det ställer helt andra krav på lagring och IT i allmänhet än de traditionella systemen från den andra generationens IT som vi handhar idag.

Lanseringar

Det skedde ett flertal större lanseringar (av bl.a David Goulden, CEO EMC II) och några av de mest intressanta är:

  • Uppköpet av All Flashföretaget DSSD som kommer att komplettera EMCs erbjudande för högpresterande SSD och Flasharrayer när det kommer till extrema responskrav som t ex All-memory database engines mm. 
  • ViPR 2.0 med stöd för ett antal nya komponenter, bl.a nativeintegration med Scale IO, VBLOCK, Xtreme IO, Hitachi HUS och en bred integrationsportal via OpenStack för bl.a IBM XIV, IBM SVC, HP 3PAR, NetApp mm. Ladda ner kontrollplanet för ViPR här: https://community.emc.com/community/products/vipr

 

  • EMC Block Storage Capabilities i ViPR 2.0 (med hjälp av Scale IO)
  • ViPR 2.0-stöd för multisite och georeplikering (med underliggande komponenter)

        Mycket spännande hyperkonvergensprojekt som vi lär få se mer av!


EMCs David Goulden under lanseringarna på EMC Worlds första dag.

  • VNXe 3200 med stöd för FC-protokollet och Fast Cache och Fast VP. En produkt som kommer att bli en riktigt storageplattform för lite mindre installationer och kunder som behöver en ”lagom” kraftfull array för sina datacenter.

Läs mer här

Nyckeln till det mjukvarubaserade datacentret ligger i ett brett stöd för produkter att integrera med och här kommer ViPR 2.0 att spela en stor roll för hur EMC tillsammans med sina egna och sina partners produkter levererar tjänster och produkter som blir ett naturligt lager mellan datacentret och verksamheten/användarna.

Även hyperkonvergens är ett hyperhett område just nu och EMCs satsning på Scale IO och EMC ECS-Appliance är jätteintressant för den skandinaviska marknaden.
De kommande åren kommer att innebära en mycket stor förändring för hela IT-branschen och vi kommer att få se derivat av befintliga teknologier och även helt nydanande koncept för att möjliggöra den tredje generationens datacenter.

Överlag en mycket intressant inledning på årets EMC World och det är uppenbart att EMC kraftsatsar för att möta de mindre startupbolagens satsningar på hybrida teknologier och för att möta marknadens krav på stora datamängder och Generation 3-teknologier för molnet och det paradigmskifte som IT-branschen står inför vad gäller lagring och datacenter.

Mvh Jonas