2015-05-09

Intryck från EMC World 2015

Jonas Emilsson Concept Manager

undefined

Årets EMC World gick traditionsenligt av stapeln i Las Vegas, Nevada och deltagarantalet var strax under 15000 deltagare från hela världen.

EMCs tema för denna konferens var ”Redefine.Next”, vilket syftar på den alltmer tydliga förändring som pågår inom IT-industrin i allmänhet och inom storagesektorn i synnerhet.

Branschen går från ett traditionellt hårdvarunära fokus till att alltmer vara producenter och konsumenter av tjänster och funktioner. För EMCs räkning så innebär detta ett stor förändring i det sätt som man erbjuder produkter och tjänster till marknaden och en viktig del i denna förändring är hur man möter transformationen från den 2:a generationens IT till den mer tjänste- och funktionsbaserade 3:e generationen.

Produktmässigt så ser vi på det temat ett antal nya mjukvaror som erbjuder mjukvarubaserade lagringslösningar – allt från hyperkonvergerade plattformar såsom EMC Scale IO, till traditionella arrayer såsom EMC VNX som nu erbjuds också erbjuds i mjukvaruform.

Det pratas också mycket om integrationen mellan produkter inom EMCs federation (EMC, Pivotal, RSA, VCE och VMware) där framförallt integrationen mellan EMC, VMware och de mjukvarumässiga delarna som Pivotal erbjuder känns extra intressanta. Fokuset kring Openstack från marknaden i allmänhet har ju sedan länge smittat av sig på EMC och EMC satsar även under kommande år hårt på att erbjuda allt från öppen integration till färdigpaketerade integrationsfunktioner för Openstack i sina lösningar.

 undefined    VMware's CEO Pat Gelsinger under Federation Keynote på EMC World

Det mjukvarudefinierade datacentret är inte heller längre något som pratas om som en nyhet utan är nu en integrerad del i alla EMCs lösningar, där man framförallt belyser styrkorna kring integrationen med VMware NSX, VMware vRealize Suite och EMC ViPR som otroligt starka mervärden för kunden att bygga sina mjukvarudefinierade datacenter kring.

EMC har också under ett antal år erbjudit sin ViPR-produkt för att kunna hantera och abstrahera lagring och till årets EMC World så släpptes ett antal nyheter kring ViPR som ytterligare förstärker EMCs fokus på att bli en leverantör som inte enbart erbjuder hårdvarubaserade lagringslösningar utan vara en helhetsleverantör för datacenterrelaterade produkter och tjänster.

 

EMC ViPR delas upp i två olika huvudspår

  • EMC ViPR Controller. Den tradtionella ViPR-mjukvaran som tillhandahåller ett gränssnitt för att automatisera och provisionera lagring på alla EMCs plattformar samt även ett flertal konkurrenters arrayer genom standardiserade anrop och scriptspråk. ViPR-controller ger ett gemensamt gränssnitt för en stor mängd storagearrayer baserade på block, objekt- eller HDFS-lagring.

  • EMC ViPR SRM. EMCs välbekanta SRM-mjukvara för att övervaka och rapportera data från EMCs storageplattformar och ger ett gemensamt gränssnitt för hantering av information och händelser.

EMC gör också en stor satsning på att skapa öppenhet och utvecklingsmöjligheter kring ViPR , varför koden för ViPR Controller nu öppnas för open source i något som kallats Project Copperhead (CoprHD).

EMC kommer fortsättningsvis att erbjuda en kommersiell version av VIPR också. Läs mer om Project CoprHD här: http://www.emc.com/about/news/press/2015/20150505-02.htm


På temat att tillhandahålla produkter till låg kostnad så släpptes även EMC Scale IO, EMCs hyperkonvergerade lagringsmjukvara i en kostnadsfri utgåva utan tidsbegränsningar. Scale IO kommer fortsättningsvis att erbjudas även som en kommersiell produkt med support, men den kostnadsfria versionen ger en riktigt bra möjlighet att testa och utvärdera produkten innan den sätts i produktion.

Även EMC VNX erbjuds som en kostnadsfri virtual appliance (för VMware ESX) under produktnamnet ”vVNX” som kan användas fritt för icke-kommersiella syften. Den har en begränsning på 4 TB men ger en fantastisk möjlighet att testa och utvärdera funktioner i VNX och Unisphere som annars endast är tillgängliga för kunder som köpt VNX-hårdvara.

undefinedEMC bjöd på en imponerande mässa och utställning som en del av EMC World 2015.


På den den hårdvarumässiga produktlanseringssidan så lyser en stjärna riktigt starkt och det är EMCs All Flash Array Xtrem IO som kommer i en ny version – 4.0 – vilken går under kodnamnet ”The Beast”.

Version 4.0 av Xtrem IO erbjuder kunderna en mycket kompetent low-latencyplattform som ger upp till 40TB per Xbrick, vilket är dubbla densiteten mot tidigare arrayer.

EMC utlovar och en drygt 30%-ig prestandaförbättring, vilket skapar ett av marknadens mest högpresterande AFA-arrayer tillsammans med en volym per Xbrick som är riktigt imponerande!

Mjukvarumässigt så erbjuder EMC en fri koduppdatering (som inte kräver omformattering av befintliga volymer…) för sina befintliga Xtrem IO-kunder till version 4.0.

undefined   EMCs Jeremy Burton under lanseringen av "The Beast" - Xtrem IO 4.0

Läs mer om lanseringen här: http://www.emc.com/about/news/press/2015/20150504-02.htm

 

En annan stor produktlansering som skedde under konferensens första dag var VCE VxRACK som är ett komplement till VCEs befintliga erbjudande kring VBlock och VxBlock.

VxRACK bygger på EMCs lagringsteknologier och levereras i en fullt mjukvarudefinierad förpackning med EMC ScaleIO för att hantera lagring och hyperkonvergens.

Som tidigare så används Cisco Nexusswitchar top of rack och VMware vSphere, KVM eller bare metal som alternativ. VxRACK skalar till imponerande 38 PB, 1000 noder och 240 MIOPS.

undefined

Läs mer här: http://www.emc.com/about/news/press/2015/20150504-05.htm

På sekundärlagringssidan så lanserade EMC också en ny Datadomainplattform – DD9500 – med imponerande 1.7 PB usable capacity (mha DD Extended Retention) och en prestanda som enligt EMC själva erbjuder upp till 58.7 TB uppbackad data per timme.

 

Inom Enterprise Storage så pratades det en hel del om EMC VMAX3 och hur den kan integrera med t ex Xtrem IO för att skapa en mycket högt presterande array med suverän tillgänglighet.

När vi ändå är inne på tillgänglighetssidan så låg en stor del av konferensens fokus på HA och disaster recoveryplattformar. EMCs VPLEX stod överst på många presentationer och det är tydligt att denna produkt fortsätter att vara en av EMCs riktiga storsäljare, som man ökar stöd och integration mot på en stor del av den övriga produktplattformen. Det är intressant att se hur VPLEX bara växer och växer och hur den plattformen också når en större publik än tidigare med den virtuella utgåvan av VPLEX som körs som virtual appliance i VMware ESX.

Även Atea ser denna förändring väldigt tydligt där EMC VPLEX nu efterfrågas från en stor mängd av våra kunder för att kunna erbjuda högtillgänglig lagring för flera skyddade siter.

Att kunna erbjuda molnbaserad lagring är också otroligt hett just nu och här erbjuder EMC (via uppköpet av TwinStrata) en riktigt bra möjlighet att koppla samman on-premiselagring med både publika och privata molntjänster (bl.a till sin egen ViPR Controller och EMC ECS).

undefined

  EMC Cloud Array erbjuder en riktigt kompetent lösning för lagringsintegration med molnet.

 undefined Ateas Johan Bergman och Henrik Hedberg från Försäkringskassan IT kollar in EMCs nya lanseringar under konferensen!

Efter en vecka tillsammans med EMC och EMC World så står det tydligt att konferensens tema – Redefine.Next – kommer att genomsyra allt som EMC gör under kommande år.

Återigen – lagringsbranchen står inför en monumental förändring av hur data hanteras och konsumeras – och det kommer att väldigt tydligt fortsätta att påverka erbjudandet från lagringsleverantörerna.

Det är roligt att se hur EMC, istället för att stå vid sidan och se på, har satt siktet på att fortsätta vara marknadens största leverantör av lagring och erbjuda sina kunder det främsta i teknikväg för att åstadkomma reell verksamhetsnytta ute hos våra gemensamma kunder!

 //Jonas Emilsson