2013-11-10

Intryck från EMC Forum (Stockholm) - 7 november 2013

Jonas Emilsson Concept Manager

Övergripande om EMC Forum
EMC kör varje år en nationell dag där man samlar kunder och partners för att dels dela med sig av nyheter och dels få möjlighet att träffas och umgås med sina affärspartners och slutkunder.

För Sveriges del så har Forum under ett antal år datummässigt varit kring den 6-7 november. Så även i år.

Deltagarantalet låg i år på snett under 700 personer, vilket fyllde Münchenbryggeriet till maximal kapacitet, där utrymmet delades mellan seminariepass/lokaler och den utställning och mässa som pågick parallellt med sessionerna där EMCs partners fick visa upp sina lösningar och prata direkt med gemensamma kunder.

 
Ateas Nicklas Pettersson i Ateas monter på EMC Forum 2013.

Keynote och övergripande budskap
EMCs VD Robert Ekström inledde sedvanligt konferensen med att tacka för samarbetet under året och berätta om EMCs strategiska planer tillsammans med sina kunder och partners. Field CTO Magnus Backman förstärkte budskapet genom att definiera och förtydliga temat för årets EMC Forum - "Lead your Transformation", genom att ge en överflygning av de olika delkomponenterna Mobile, Cloud, Big Data, Social och Trust.

EMC hade också bjudit in Patricia Florissi, VP och Global CTO som berättade om EMCs resa från ett hårdvarubolag till ett mjukvarubolag genom uppköp och skapande av nya bolag som VMware, RSA, Greenplum, VCE och Pivotal. Även hennes presentation utgick från grundpelarna Cloud, Big Data och Trust.


                    EMCs VP och global CTO - Patricia Florissi

 

Diamond och Platinumpartners Cisco, VMware, Atea och Cygate hade också var sitt pass innan lunch. 
Ateas Jonas Emilsson representerade Atea i ett passen och berättade om den förändring som IT-branschen genomgått under de senaste 20 åren och hur vi gått från ett teknikfokuserat IT-samhälle till ett dito där verksamhets- och affärsnytta driver alla investeringar och projekt. Budskapet förstärktes genom ett antal kundexempel där Atea (mha EMCs teknologier och produkter) hjälpt till att skapa verksamhets- och affärsnytta för våra gemensamma kunder.


       Ateas Jonas Emilsson berättar om den resa som IT-branschen genomgått på 20 år

Breakoutpass och teknikpresentationer:

Efter lunch så var det ett flertal specialistpass från framförallt EMC kring nya teknologier och produkter i EMCs portfölj. Fokuset kring mjukvarudefinierade datacenter (Software Defined Datacenter), EMCs mjukvara VIPR, samt hur man driver nya och extremt högpresterande VDI-lösningar mha flashtekniker (Xtrem IO) och tekniker baserade på EMCs nya midrangeserie VNX2.

Dick Dragemark på EMC körde ett mycket intressant pass på just Xtrem IO-temat och visade på de prestanda och lagringsvinster man får tillsammans med ett användningsscenario kring VDI.
Xtrem IO imponerar oerhört  - med prestanda på flera hundratusen IOPS på en enda Xbrick av Xtrem IO.

Just Xtrem IO är kanske EMCs hetaste produkt just nu och den känsla som VMware ESX gav för tio år sedan när man för första gången visade sin vMotion innefinner sig också direkt när man ser tillämpningar från faktiska kundcase som är genomförda i närtid.

Undertecknad var också på ett mycket välbesökt pass av EMCs egen storagemissionär - Denis Vilfort som berättade om nya EMC VNX 2 och hur man kan driva prestanda och tillgänglighet mha korrekt dimensionerade VNX-system, där nyttjandet av flashdiskar för "hett" data inte längre behöver vara en kostsam affär om det sköts rätt.


                                                           EMCs Denis Vilfort ger järnet på scenen!

Denis är en fantastisk talare och ger verkligen järnet på scenen vilket gav oss i publiken många bra tankeställare och tips på hur storagesystem baserade på EMC VNX skall konfigureras för bästa prestanda och tillgänglighet.

Avslutning
Dagen avslutades med ett inspirationspass av restaurangkedjan Harry's grundare - Magnus Helgesson som berättade om sitt liv som entreprenör och förmågan att tänka utanför boxen för att bli en framgångsrik affärsman och entreprenör. En fantastisk avslutning på dagen som fick avrunda årets mycket intressanta och väl genomförda EMC Forum.

 

Stort tack till EMC för ännu ett spännade Forum i lagringens och transformationens tecken!

 

//Jonas Emilsson - Evangelist Datacenter