2011-07-22

Hur kommer du att nyttja tekniken i sommar?

Hade en intressant middagskonversation häromdagen. Min bordsdam påstod att jag var den mest uppkopplade person hon någonsin mött, men att jag likväl är stört omöjlig att få tag på.

Nyfiken som jag är var jag tvungen att fråga vad hon menade, varpå hon räknade upp kontaktvägarna hon hade gentemot mig:

  1. Mobiltelefon - som hon påpekade att jag kollat minst en gång i kvarten under middagen
  2. Hemtelefon - som hon påpekade att hon aldrig kommit fram på
  3. Videokonferens - japp, hon har ett konto i vår videotjänst med mig på speeddial
  4. Messenger/Communicator - hon försökte ivrigt förklara hur man skall använda sig av presence funktionen. Jag är tydligen alltid närvarande även när jag uppenbarligen inte är det ;)
  5. E-post - här höll hon med mig om att detta medium numera suger eftersom folk verkar tro att det är en chat funktion vilket fyller ens inbox fortare än man hinner tömma den
  6. Facebook, LinkedIn, Twitter etc... - där hon påpekade att jag minsann var aktiv ;)

Hon fortsatte med att påtala att jag har en dator i varje rum, ibland två, och att jag släpar runt på min iPhone, iPad och Macbook som om mitt liv hängde på det (Vilket det gör givetvis;)).

På dessa enheter, fortsatte hon, visste hon att jag kunde läsa min mail och kolla andra meddelanden, men att det ändå kunde ta ett tag för mig att återkoppla.

Mina försök att analysera hennes upplevelse avbröts abrupt av att värden kom med i konversationen. Hans klarsynta resonemang gjorde att jag kom undan diskussionen. Skall försöka mig på att återge det:

"Det spelar ingen roll hur många prylar eller kommunikationsmedel vi har. Dygnet har bara 24 timmar och ju fler saker vi skall hålla koll på så äter detta bara upp den eventuella tidsbesparing dessa ger oss. De gör oss inte mer tillgängliga, det enda de åstadkommer är att skapa ännu ett tvångsmässigt beteende och än mer stress över att vi inte hinner med..."

Med ens hade han på något vis lyckats döda vår konversation och planterat en ny tanke i mitt huvud att grubbla på. Är det som så att alla dessa hjälpmedel i själva verket är "stjälpmedel"? Gör de verkligen våran vardag enklare? Eller är de bara ännu ett stressmoment?

Orsakar de att andra upplever att vi borde vara mer tillgängliga än vad vi faktiskt kan vara?

Så här i semestertider skulle jag vilja avsluta med att ställa er en fråga; vilken teknik kommer ni att ha med på semestern i sommar?

Själv kommer jag alldeles säkert ha med mig min iPhone, min iPad och min älskade Macbook, skulle känna mig naken utan dem. Fast jag kopplar nog ner mer än jag kopplar upp i sommar...

Ha en härlig semester, ät och drick gott, njut av dina medmänniskors sällskap, se och upplev nya saker, men framförallt var inte allt för tillgänglig. Jobbet finns där när vi kommer tillbaka ;)