2017-05-11

Dell EMC World 2017 - De hetaste nyheterna och trenderna från det nya Dell EMC!

Denna vecka går traditionsenligt Dell EMC World av stapeln i Las Vegas, Nevada. I år deltar nästan 15000 deltagare från hela världen och parallellt med konferensen pågår även Dell EMC Global Partner Summit, en del av konferensen som fokuserar på Dell EMC och deras partners. 2017 är första året där Dell EMC World uttryckligen innehåller både pass och innehåll från både Dell och EMC och därför är omfattning och upplägg lite större än tidigare och det första som det nya gemensamma bolaget visar upp i denna konferensform.

Jonas Emilsson Concept Manager

 

Michael Dell inledde konferensen i måndags med att prata om Dell EMCs fokus för 2017 och hur man ser på marknaden. Som övriga aktörer i branschen så rör sig mycket kring förändring och snabb utvecklingstakt och hur man som kund skall röra sig mot digitalisering och verksamhetsnära tjänster baserade på Dell EMCs produktutbud.

Temat för Dell EMC World är i år därför ”Realize” där målsättningen är att tydliggöra och ge insikt i hur Dell EMC ser branschen och sitt utbud utvecklas och hur man kan som kund och även partner till Dell EMC kan dra nytta av den kraft det nya sammanslagna företaget erbjuder.

 Michael Dell
  Dell EMCs CEO Michael Dell inledde konferensen.

Dell EMC står, precis som resten av branschen, inför en förflyttning till mjukvara (code) och molnbaserade tjänster. Aldrig tidigare har Dell EMC varit bättre rustade för att möta marknadens behov tack vare att man nu har produkter i såväl server-, storage- och nätverkssegmentet.

Men för att ett sådant utpräglat hårdvaruföretag skall kunna mötas branschens krav på mjukvarudefinierade tjänster (såsom hyperkonvergerad lagring, privata- och hybrida moln och mjukvarudefinierade datacenter i allmänhet) så krävs en monumental förändring av hur man närmar sig marknaden med nya produkter. Mycket av innehållet i första konferensdagen handlade därför om att berätta hur Dell EMC satsar enorma belopp och resurser på att förflytta sin traditionellt hårdvarutunga leverans till att leverera mjukvarubaserade tjänster tillsammans med sin egen hårdvara såsom t ex VXRail, VXRack och andra mjuvarukomponenter för management och operational intelligence.

 

Såväl VMware och Intel har också fått en stor del av sändningstiden under konferensen och under gårdagen höll VMware’s CEO, Pat Gelsinger, ett intressant pass om hur VMware förflyttar sig mot molnet och hur deras mjukvara möjliggör en hybrid konsumtion av datacentertjänster.

Produkter och koncept såsom VMware Cloud Foundation, vRealize Automation, NSX och vSAN utgör de absolut mest strategiska produkterna för VMware och tillsammans med de tjänster som Dell EMC erbjuder så har VMware ett mycket intressant erbjudande till marknaden inför kommande år.

 
  VMware's CEO Pat Gelsinger

Förflyttningen av kunder från den traditionella vSphereplattformen till en bredare plattform med nya mjukvarubaserade tjänster ovanpå vSphere är högsta fokus just nu och Pat Gelsinger betonade hur viktigt det är att låta verksamhetens behov styra de investeringar som görs i datacentret för att bli agila och erbjuda verksamheten funktionalitet och möjligheter för att bli mer effektiva och kunna utvecklas i samma takt som sina användare och kunder. Ett exempel på det är det nya initiativet från VMware man valt att kalla ”VMware Pulse” för hantering, monitoring och säkerhetsstyrning av IoT-enheter ute i verksamheten.

 

På produktuppdateringssidan så har Dell EMC ett antal nya produter som antingen uppdateras eller släpps i nya utgåvor, bl.a XtremIO X2 (med tre gånger mer kapacitet och bättre prestanda för VDI och snapshotintensiva laster), VMAX 950F, Unity 450F (ny Unity med All-flash), ScaleIO (som lever vidare parallellt med Dell EMC övriga mjukvarudefinerade produkter) m.fl.
Man lanserade även VXRAIL 4.5 som förutom stöd för vSphere 6.5 även har en ny molnbaserad konsumtionsmodell som innebär att man bara betalar för den faktiska konsumtionen - en enormt efterlängtad nyhet!
Dell EMC beskrev också den spännande transformationen mot nästa generations flashteknik NVMe och hur den tekniken i början av 2020-talet kommer att helt ha ersatt dagens SSD-teknik.

Nya XtremIO X2!
  Nya XtremIO X2 ger 3 gånger kapaciteten, bättre pris och mer prestanda

Man lanserar också branschens första 25GbE switch – S5100 – ämnat mot datacenter- och trafiktunga laster. Och även om Dell EMC inte erbjuder den bredaste produktportföljen på nätverk så innebär sammanslagningen, som nämnts tidigare, att man nu kan erbjuda en full stack av produkter i datacentret.

Vi nämnde Intels medverkan i ingressen och såväl Diane Bryant, Group President för Intel Datacenter Group, samt hennes VP – Lisa Spelman talade på stora scenen och beskrev Intels roadmap för processorteknologier och hur de fortsatt satsar stora mängder resurser på att utveckla processorteknologier som skall passa det mjukvarudefinierade datacentret.

Ett exempel på tillämpad Intelteknologi är Dell EMCs nya generation 14 servrar (PowerEdge 14G) som man man lanserade under konferensens andra dag (och som kommer att bli tillgänglig under hösten) och som Dell EMC marknadsför som ”The bedrock of the Datacenter”.   

Intels Diane Bryant
  Diane Bryant, Intel Datacenter Group

 

För Atea så innebar Dell EMC World också ett prestigefyllt globalt pris – ”Go Big Win Big Growth Premium to the Market Award” och Ateas företagsledning från de skandinaviska länderna var på plats i Las Vegas för att mottaga priset under konfererens första dag.

 Prisutdelning på Global Partner Awards
  Ateas CEO Steinar Sønsteby under prisutdelningen

Idag (onsdag) hade man satt samman en mycket intressant keynote där Dell EMC lyfte fram exempel på produkter och koncept som hjälper kunder att förflytta sig i den digitala eran och förflytta sig från ett arv av ”legacyprodukter” till ny, mer agil teknik, som dels hjälper till att hantera de stora datamängder som finns i datacentret, men även erbjuder operational analytics/intelligence där automation och självbetjäning är självklara komponenter.

 Vägnen till självbetjäning och automation
  Självbetjäning och automation är vägen till det nya datacentret

Det är ingen tvekan om att Dell EMC aldrig har varit större och starkare, men samtidigt ligger utmaningen i att kunna fokusera och samla två organisationer till en och att få produkt- och tjänsteutbud samt den interna organisationen att fungera på full effekt. Det är ett otroligt intressant år som ligger framför oss och Dell EMC har massor att erbjuda marknaden som ger konkret verksamhetsnytta och hjälper digitaliseringen att ta flera steg framåt!