2011-11-22

2012 kommer bli ett spännande år

Martin Edelius Lösningsarkitekt datacenter

2012 kommer bli ett spännande år, dock inte på grund av uråldriga förutsägelser om jordens undergång - även om det kommer vara värt att uppmärksamma den om den faktiskt inträffar.

Nej, anledningen till att jag ser fram emot nästa år med en förväntan som nästan är reserverad för julafton är att Microsoft släpper en mängd intressanta mjukvaror under året.

Skall jag vara riktigt ärlig vet jag inte vilket som är mest spännande; System Center sviten eller nya Windows. Måste jag välja blir det emellertid nya Windows och då framförallt servern, i dag kallad Windows Server 8.

Missförstå mig inte, nya System Center innehåller fantastiskt mycket kul och intressant och det är min avsikt att i kommande inlägg berätta mer om de två produkter jag jobbar mest med - Virtual Machine Manager samt Data Protection Manager.

Varför är då nästa version av Windows Server värd att hetsa upp sig över? Börjar jag rada upp alla orsaker kommer ingen att orka läsa klart inlägget så förutom markanta förbättringar inom nästan alla områden vill jag lyfta fram nästa version av Hyper-V som det som får mitt hjärta att klappa lite extra.

Inte heller här känner jag ett värde att i detalj rabbla upp alla nyheter och förbättringar, det har andra redan gjort, utan nöjer mig med att nämna att VMware inte kommer ha särskilt stort försprång kvar när nästa version av Hyper-V är släppt.

I någon mån får jag intrycket av att VMware är väl medvetna om detta då de allt mer slutar prata om sin hypervisor - ESXi - och istället pratar moln och hantering. Detta är något Microsoft välkomnar då de i dag har en styrka i just sin System Center svit när det gäller bland annat hantering.

Microsofts molnlösning, kallad Microsoft Private Cloud, bygger på bland annat komponenter ur System Center och då främst Virtual Machine Manager 2012. Molnet á la Microsoft kommer jag ta upp i ett senare inlägg då det förtjänar sin egen plats i solen.

Ska ni då vänta in 2012 innan ni satsar på Hyper-V? Nej, det tycker jag inte. Att redan nu kliva ombord på Hyper-V tåget innebär att ni har mycket på plats när väl de gamla loken byts ut mot de nya höghastighetsvarianterna någon gång nästa år.

Varför Microsofts lösning redan i dag kan vara en bättre lösning än VMware kommer jag, som ni kanske anar, prata mer om längre fram. Redan nu vill jag dock påpeka att VMware har en bättre produkt än Microsoft men det innebär inte att den automatiskt är den bästa lösningen för en kund.

Exakt när under 2012 det är läge att ta fram partyhattarna och skumpan vet nog emellertid inte ens Microsoft själva ännu och ni som jag får snällt vänta på besked.

Är ni redan nu nyfikna på vad nästa års nyheter från Microsoft innebär är ni alltid välkomna att kontakta Atea så hjälper vi er räta ut de frågetecken ni kan tänkas ha.