2016-10-19

VMworld 2016 - Många heta lanseringar och nyheter för molnet!

VMworld 2016 är full gång och i år det drygt 10 000 deltagare nere i Barcelona som väntar på att höra VMwares senaste budskap och de strategier man målar upp inför kommande år. Atea är som vanligt representerade och vann också bl.a mycket glädjande priset ”Nordic and Baltic Solution Provider of the Year”! I år är ett egentligen ett år av ”mellanversionsreleaser” då VMware har en tradition av att släppa fulla versionssteg vartannat år. Men trots detta så har årets VMworld inneburit en stor mängd nyheter och banbrytande lanseringar!

Jonas Emilsson Concept Manager

Den allra största lanseringen är samarbetet med Amazon Web Services där man kund nu erbjuds köra VMware vSphere, vSAN samt NSX ovanpå AWS hårdvarustack. Ett mycket imponerande projekt och kanske det bästa sättet för VMware att över en natt bli en del av den största molnleverantören på vår planet.
Det är fortfarande Amazon som driver datacentret, men VMware kommer att provisionera sina kunder på bare-metalsystem, så för varje kund så krävs alltså dedikerad hårdvara som provisioneras när kunden beställer sin molnbaserade vSphere/vSAN/NSX-plattform.
Det innebär att kunden får tillgång till vCenterplattformen och ESXi-hostarna, men administration och patchning av ESXi sköts av VMware själva som en del av tjänsten.


VMware's CEO Pat Gelsinger på scenen under VMware/AWS-lanseringen.

För alla som undrar vad som händer med vCloud Air Network, dvs. de tjänster som service providers erbjuder tillsammans med VMware, så kommer dessa tjänster att samexistera med AWS-erbjudandet och konkurrerar inte heller på samma sätt då vCAN är en utpräglad Iaas-tjänst där virtuella servers konsumeras och kunden inte har tillgång till infrastrukturen.

Fokuset på Amazonlanseringen har fått IBMs samarbete med VMware på Softlayer, som också lanserats under veckan, att hamna lite i skymundan, men detta samarbete kommer såklart också att vara ett bra komplement till övriga molntjänster från VMware.

En annan mycket stor lansering är vSphere 6.5 med en hel del viktiga nyheter, bl.a HTML5-stöd för vSphereklienten, enkel migrering av gamla Windowsbaserade vCentersystem över till vCenter Appliance, en modul för att erbjuda hög tillgänglighet i vCenter Server (VCSA) samt en uppdaterad och numera fullt integrerad patchmotor (Update Manager), som vi alla längtat efter!
 


   vSphere 6.5 lanseras under veckan här nere i Barcelona

 

Vi är halvvägs igenom VMworld just nu och så här långt är VMworld 2016 en konferens med båda stora och strategiska lanseringar och VMware gör ett riktigt bra jobb med att driva utvecklingen inom Software Defined Datacenters, Cloud och även End User Computing!


 Ateas VMwareteam under den nordiska prisceremonin.