2018-08-28

VAX och Alpha i Vmware, är det verkligen möjligt?

Molntjänster, "Software defined" och AI i all ära, men det finns fortfarande ett arv i kundernas datacenter som man måste hanteras.

Jim Johansson Seniorkonsult och CAE Datacenter

IT-chefer har en hel del nytt att arbeta med, det är GDPR, hållbarhet, automatisering och molntjänster, men det står nog även en hel del gammalt arv i serverhallarna som orsakar enb del huvudvärk. Däribland kan det hos en del finnas en del VAX och Alpha-system som lever kvar. Sådana system har oftast rullat på i mer än 15 år, är svåra att bli av med och svåra att migrera till en annan plattform. Inte allt för sällan styr de någon form av produktion i en fabrik som har helt andra livslängder än standardservrar och standardmjukvaror.

Problem brukar alltid dyka upp när lagringsmiljöer ska uppdateras eller livscykelhanteras, då brukar listan på möjliga tillverkare och produkter bli väldigt kort, inte sällan hamnar man i den sitsen att det endast är de dyraste systemen som fortfarande stödjer VAX och Alpha. Det kan även ställa till problem i SAN eftersom de inte kan köra i mer än 1 eller 2Gbit FibreChannel.

Men det finns faktiskt ett företag som har produkter som klarar av att virtualisera VAX och Alpha så ni kan köra servrarna i er standardiserade Vmware-miljö. Det är en hypervisor/emulator som kan köras både på en egen fysisk standard X86-server och ovanpå en annan hypervisor, t.ex. ESXi. Migreringen är enkel, man installerar produkten, konfigurerar en ny virtuell maskin och kopierar innehållet på diskarna från sin gamla maskin till den nya, startar upp den så är man igång.

Några fördelar med att virtualisera sina gamla VAX och Alpha-servrar med AVTware:

  • Supportkostnader: inga dyra supportavtal på gammal hårdvara.
  • HA/DR: Kör man ovanpå ESXi så har man helt plötsligt samma tillgänglighet på den gamla Alpha-servern som övriga servrar.
  • Lagring: Du hanterar all lagring genom ESXi, så du behöver inte hantera gamla 1 eller 2Gbit anslutningar i SAN:et eller köpa små dyra antika hårddiskar på Ebay om du behöver mer utrymme.

Har ni funderingar eller vill ni diskutera mer om ovanstående läs mer på https://www.avtware.com eller så kontaktar ni mig på jim.johansson@atea.se