2016-11-23

Vad innebär VMware's samarbete med Amazon för dig?

Precis innan VMworld Europe i Barcelona i mitten av oktober lanserade VMware ett minst sagt revolutionerande samarbete med Amazon Web Services (AWS). Samarbetet blev VMworlds stora snackis och väckte både oro och glädje bland kunderna. Amazon, med sin enorma storlek – som enligt Gartner (år 2015) har tio gånger mer beräkningskapacitet än de fjorton efterföljande företagen som erbjuder publika molntjänster sammanlagt– är en riktig gigant på den publika molnmarknaden och en formidabel allierad att ha om man vill ha en global marknad.

Jonas Emilsson Concept Manager

För kunder som idag inte har någon publik molntjänst så uppfattades lanseringen i stort som mycket positiv, medan det också fanns röster som höjdes och talade om osund konkurrens och en global fördel där kunder inte erbjuds ett alternativ.

Nu har dammet lagt sig kring lanseringen och mycket har också blivit tydligare kring vad som egentligen erbjuds. VMware har gjort en genial manöver genom att i AWS-molnet erbjuda hårdvarukapacitet för de VMware-kunder som idag vill köpa ett helt datacenter, men inte vill ha det i sina egna lokaler.

Tjänsten, som i sin helhet ägs, underhålls och hanteras av VMware, innebär att kunden beställer ett datacenter bestående av VMware vSphere 6.5, vSAN och NSX, där man istället för virtuell kapacitet beställer fysiska servrar där plattformen körs.

Det innebär att kunden får tillgång till ett fullt mjukvarudefinierat datacenter som man kan köra precis som man gör idag, hemma i sin datorhall, men den placeras i någon av Amazons globala datacenter runt jorden. Kunden kan själv välja vilket datacenter man vill använda.

 
   Välj vilket av Amazons datacenter du vill köra tjänsten ifrån.

Vem äger då tjänsten kan man fråga sig? Vid lanseringen höjdes oroliga röster om att VMware skulle lämna befintlig försäljningsmodell och med hjälp av Amazon använda deras försäljningsmodell. Så är inte fallet.

VMware fortsätter att använda sin nuvarande försäljningsmodell och det är också därför som VMware är den juridiska motparten i detta erbjudande, inte Amazon.

Kunderna beställer tjänsten via webben och bestämmer vilken SLA och vilken supportnivå som man vill ha på leveransen. SLA-nivå och support upprätthålls genom att VMware själva äger patchning och uppdatering av ESXi-plattformen och de infrastrukturella komponenterna, medan kunden får tillgång till den fulla funktionaliteten i användargränssnittet.

 
        Samarbetet innebär att VMware skapar ett fullskaligt hybridmoln mellan AWS och kunden.

En av de absoluta styrkorna med tjänsten är att den erbjuder ett utsträckt Layer 2-nät ut till kunden så att man kan hantera sin plattform precis som vanligt och också integrera sin befintliga vCenterplattform med den i AWS-molnet nyligen provisionerade molnplattformen.

 
Det datacenter som beställts i Amazons moln nås enkelt inifrån vSphereklienten, parallellt med den egna miljön.

Över tid kan man tänka att samarbetet kommer att öka och att VMware kommer att erbjuda en ännu större meny av Amazons webtjänster, men idag så är detta ett relativt nischat erbjudande för kunder som vill köpa VMware’s Software Defined Datacenter i det publika molnet, ha tillgång till AWS tilläggstjänster och faktiskt hantera och administrera det precis som om den molnbaserade VMwareplattformen stod fysiskt placerat i sin egen miljö.

Man kan välja bindningstid utifrån smak – de alternativ som visades upp på VMworld var: On Demand, 1 år och 3 års bindningstid. Detta kommer säkert att utvecklas allteftersom tjänsten går mot officiell tillgänglighet. Spekulativt kan man anta att prissättningen för tjänsten kommer att ligga relativt högt, med tanke på att man faktiskt får ett riktigt, fullt datacenter, med fysiska hostar och en dedikerad VMwareplattform, men tiden får utvisa hur VMware väljer att prissätta tjänsten och hur marknaden ser ut.

Officiell tillgänglighet beräknas vara någon gång under senare delen av 2017 och vi kan med tillförsikt se fram emot att mer information blir tillgänglig och konsumtionsmodellen släpps i sin slutliga version.

Men initiativet är strålande – från att ha varit en av många spelare på den globala molnmarknaden har VMware över en natt placerat sig i toppskaran, tack vare samarbetet med Amazon Web Services och det skall bli riktigt spännande att se var detta tar vägen!