2016-06-29

Red Hat Summit - att bygga datacenter med öppen källkod!

Årets stora Red Hat-konferens - Red Hat Summit - är i full gång i San Francisco, Kalifornien. Ca 5 500 deltagare detta år och en given attraktion för alla intresserade av Red Hats erbjudande och öppen källkod i allmänhet. Under de senaste åren har Red Hats erbjudande vuxit rejält och man har nu en produktportfolio som är riktigt intressant för i stort sett alla typer av företag. Atea deltager som partner till Red Hat och tar en titt på vad som händer på konferensen nedan!

Jonas Emilsson Concept Manager


Temat för årets konferens är "Participation" och med det temat anspelar man förstås på det stora community kring öppen källkod som finns men också att dagens it-industri kräver en annan form av deltagande från anställda för att bli framgångsrikt. Red Hats CEO - Jim Whitehurst inledde första dagens General Session med att likna det mjukvarudefinierade samhälle vi lever i med den fjärde industriella revolutionen, där utvecklingen under slutet av 1800-talet och 1900-talet inom industrin i allmänhet stod för de övriga tre.


Men samhället idag genomgår en enorm förändring kring hur it används och även hur tekniken tillämpas i allt från vardagssysslor till mycket avancerade forskningsprojekt för vård/omsorg och för tekniska uppfinningar som revolutionerar vårt samhälle.


Red Hats President och CEO Jim Whitehurst inleder Red Hat Summit.

I mångt och mycket är Red Hat Summit en teknisk konferens, men man följer trenden och injicerar en mycket stor del av seminariepassen med verksamhetsexempel där Red Hats produkter använts för att skapa  verksamhetsnytta för kunderna.

Det som är lite spännande för oss som partner och alla våra gemensamma kunder är att Red Hat i många avseenden liknar VMware och liknande samtida bolag för ca 10 år sedan. En ödmjuk företagskultur som vill ha kunder och partners delaktiga i utvecklingen. En fräsch fläkt och en starkt känsla av medskapandekultur.

Det som också är mycket tydligt är att Software Defined inte längre är ett modeord utan en reell verklighet. Red Hat bekräftade återigen denna teori genom att visa upp produkter som Gluster Storage, Red Hat CEPH, Cloud Forms etc. och därigenom stärka budskapet från it-industrin: Det mjukvarudefinierade datacentret är här för att stanna.

Intel hade också ett mycket intressant och uppskattat pass om hur de använder sin processorteknik för att leda utvecklingen inom IoT (Internet of Things) och hur Intel och det ekosystem av partners man byggt upp bidrar till att skapa ett digitaliserat samhälle där Red Hat och Open Source spelar en oerhört viktig roll.


 Doug Fischer, Intel, under första dagens partnerkeynote.


Doug Fischer, Senior Vice President och General Manager for Software and Services på Intel berättade om Intels strategi att röra sig mot molnet tillsammans med partners och kunder och hur man skapat ett ekosystem av erbjudanden tillsammans med sina partners för att med hjälp av Intels teknik skapa reell verksamhetsnytta och leda den tekniska utvecklingen.

En mycket intressant start på konferensen - Red Hat har kommit otroligt långt och vi kommer att få se många av deras mjukvaror ute i våra datacenter under kommande år!