2016-09-09

Power BI - verktyget som visualiserar din data

Har du också stött på rapporter som är tråkiga och svåra att förstå? Utan rätt underlag är det lätt att beslut fattas på felaktiga grunder eller skjuts på framtiden. Vad sägs om ett verktyg som på ett enkelt sätt kan sammanställa och visualisera data från många olika källor, som enkelt kan delas med kollegor och som dessutom kan köras "i fickan" på plattor eller telefoner?

Verktyget du letar efter heter Power BI. Det är fortfarande förvånansvärt få människor som noterat detta verktyg trots att det är extremt billigt - i vissa fall till och med gratis. Det ingår i Office 365-sviten av verktyg och har man redan E5-nivån så är det bara att köra, annars skapar man ett gratis konto och har samma funktionalitet men en del begränsningar när det kommer till datamängder och delning av rapporter.

Power BI är ett sånt verktyg som är extremt lätt att demonstrera. Det finns en paketering som heter "dashboard in a day" och en variant av den som kallas "dashboard in an hour". Självklart kommer man inte lika långt på en timme som på en dag, men det räcker med väldigt lite tid för att sätta sig in i verktyget och börja visualisera data i allmänhet.

"Dashboard in a day" börjar som ett förutsättningslöst samtal om den data som finns. Det handlar initialt inte så mycket om vad verktyget kan göra utan mer om vad du vill se - verktyget kan högst sannolikt leverera det du vill se. Utifrån detta samtal börjar vi tillsammans bygga enkla visualiseringar och rapporter, något som leder till ytterligare diskussioner och efterföljande visualiseringar och rapporter. Efter en dag har du ett antal användbara rapporter och ett huvud fullt med idéer och tankar om vad du kan tänkas vilja göra framöver. Det är nästan omöjligt att inte förälska sig i Power BI första gången man använder det.

Statistik, ja - en del av er kanske känner till R. Det är ett statistikspråk som alla statistiker kan i sömnen. Med detta språk kan man göra alla statistiska beräkningar på data som överhuvudtaget är möjliga. Exempelvis kan nämnas en stor matvarukedja som utifrån kvittorader från en butik under ett år kunde konstatera att rödlök drev en hel del försäljning av andra produkter. Dessa mer eller mindre komplexa analyser kan fördel visualiseras och integreras i Power BI - även som interaktiva visualiseringar...

Jag kan prata i timmar om Power BIs förträfflighet, men det är bättre om jag får göra det med en dator och ditt data framför mig. Hör av er så kör vi en workshop om ditt data i allmänhet och Power BI i synnerlighet!