2016-09-27

Mycket nytt från IBM på Edge

Moln, blockchain, SDS och business-computing. Det är något av innehållet under IBM:s teknikkonferens Edge i Las Vegas.

Jim Johansson
Jim Johansson Seniorkonsult och CAE Datacenter

Cloud

Naturligtvis pratar man moln och speciellt var det hybrida molnet i fokus. I framtida molnlösningar så räcker det inte med att ha on-prem och off-prem. Tack vare de enorma datormängder som genereras av sensorer och IoT-enheter kommer man även att behöva distribuera ut både lagring och serverkraft närmare enheterna för att minska bandbredd och latency.

Här pratar vi inte om stora datorhallar som decentraliseras utan till exempel ruggade mindre enskilda servrar eller hyperkonvergerade system som sköter viss beräkning och filtrering lokalt och som sedan skickar enbart processat data vidare till det centrala datacentret och applikationerna.

Blockchain

Innan jag åkte till Vegas så hade jag ingen aning om vad Blockchain är eller vilka möjligheter det skapar. Blockchain är den underliggande tekniken bakom bitcoin och kan beskrivas som en digital distribuerad journal/huvudbok där alla transaktioner och skrivningar sparas och inte kan manipuleras. Låter solklart va?

Möjligheterna med Blockchain är hur många som helst och kommer med största sannolikhet att användas i många olika former i samband med att vi digitaliserar Sverige. Ett exempel som lyftes fram var Everlegder som är ett  globalt system för hantering av diamantcertifikat och relaterade transaktioner.  

Tack vare att den är permanent och omöjlig att manipulera kan man enklare spåra stölder och bedrägerier inom diamanthandeln.

Software Defined Storage

IBM har nu under senaste året strömlinjeformat och vidareutvecklat sin Spectrum-portfölj där man samlat all lagring - förutom flash och DS8xxx som av förklarliga skäl inte kan levereras som mjukvara. Jag lyssnade på en hel del intressanta sessioner runt mjukvarudefinierad lagring och kan konstatera att IBM har en stark portfölj som innefattar tape, objekt, fil, scale-out, backup/restore och så vidare och det går att bygga väldigt snygga och sömlösa lösningar. 

IBM pratar ofta om tape-lösningar och ska erkänna att jag har varit lite skeptisk men efter att ha lyssnat på The Hebrew University of Jerusalem har jag ändrat mig. Universitetet använder tape tillsammans med Spectrum Scale och med hjälp av policys sömlöst flyttar gammal data som inte får raderas till tape direkt via filsystemet och inte via något arkiveringsverktyg. Jag är nu övertygad om att, med tanke på den dataexplosion vi står inför, det även finns en framtid för tape.

Business-computing

Ett nytt buzz-ord som jag heller inte hade hört talas om innan jag åkte till Edge är business-computing. Det man har märkt är att HPC (High Performance Computing, läs superdatorkluster) inte bara är något för universitet och forskning utan även större företag och organisationer har behov av HPC i vardagen. Det kan till exempel vara analyser av affärs- eller sensordata eller bedrägeridetektering.

Här har IBM en hel del produkter som passar våra kunder som till exempel Powerservrar anpassade för Linux med hög beräkningskapacitet och mjukvarustacken Spectrum Computing som är mjukvara som hanterar HPC och HPC-miljöer. Ett lysande exempel på detta presenterades av F1-teamet Redbull Racing.

Vill ni veta mer eller diskutera vidare om ovanstående så kontakta mig på jim.johansson@atea.se