2016-10-07

Microsoft Ignite i 3+1 punkter

Microsofts största konferens Ignite gick av stapeln i Atlanta förra veckan och jag hade förmånen att få delta. Inga jättestora nyheter släpptes men mellan raderna kom det ut en hel del spännande möjligheter. Mitt huvudområde är datacenter och jag vill därmed lyfta fram tre saker inom just datacenter jag tog med mig hem.

Windows 2016

Att Windows 2016 skulle släppas var ingen nyhet - rykten säger att en stor anledning till att Ignite flyttades från Chicago och våren till Atlanta och hösten var just att Windows 2016 inte skulle hinna bli klart. Det faktum att Windows blev generellt tillgängligt på konferensen men att det inte går att ladda ner förrens i mitten av oktober talar för detta. Med det sagt så är min uppfattning att det inte spelar någon större roll - Windows 2016 utgör den största uppdateringen sedan Windows 2000. Det finns fler nyheter än jag kan rada upp här, men som exempel kan nämnas Nano server (en extremt lättviktig Windowsversion som helt saknar grafiskt gränssnitt), ReFS (ett nytt filsystem som framförallt kommer användas för Storage Spaces Direct), Storage Spaces Direct (en metod för att skapa billig, högpresterande och reduntant lagring utan att behöva skaffa ett komplicerat SAN) samt stora säkerhetsförbättringar i form av ADFS v4.

Förbättringar i Azure

Vi ser en hel del förbättringar i Azure, framförallt på nätverkssidan. Högre prestanda, IPv6 och Azure DNS var några av nyheterna som föralldel inte släpptes på Ignite, men bottnades på sessioner. Vad som var lite mer nyhet är att Citrix tar över den gamla RemoteApp-funktionaliteten och Azure numer innehåller ett par maskintyper med grafikaccelleration.

Azure Stack TP 2

Azure Stack är Microsofts hybridlösning som möjliggör att köra Azuretjänster från ditt egna datacenter. Azure Stack har varit på gång under lång tid och är långtifrån färdig än, men technical preview 2 bjöd ändå på en markant mycket stabilare plattform som skvallrar om vad som komma skall. Möjligheterna med infrastruktur som tjänst är något som lockar många av mina kunder, både som leverantörer och konsumenter.

Kontaktnät

Det här inte strikt datacenterrelaterat och dessutom en fjärde punkt, men ändå något jag tar med mig från varje konferens. Det finns inget bättre sätt att knyta kontakter och lära känna människor från världens alla hörn. En kollega spenderade flertalet timmar och diskuterade Surface Hub med en av dem som är product managers och själv fick jag möjligheten att prata en timme med Kevin Farlee som ansvarar för SQL Servers HA-grupp. Ignite är Microsofts stora konferens och det märks när man ser till vilka som deltar.