2017-01-23

Hyperkonvergerade plattformar - en marknad i konstant förändring!

Veckans stora nyhet var helt klart HPEs uppköp av uppstickaren Simplivity, där HPE med detta uppköp försäkrar sig om en plats i toppskiktet bland de leverantörer som levererar hyperkonvergerade plattformar. Men detta uppköp är inte det enda som händer - 2017 förväntas av många bli de hyperkonvergerade plattformarnas år, tack vare den explosiva tillväxt av aktörer och teknologier som just nu händer i branschen.

Jonas Emilsson Concept Manager

Vi vaknade alla upp till HPEs uppköp av Simplivity häromdagen, där HPE köpte Simplivity för 650 miljoner USD. En ansenlig summa kan tyckas, men Simplivitys värde som företag har beräknats högt under en längre tid och den teknologi de bygger sin plattform kring - hyperkonvergerad lagring och virtualisering - beräknas uppnå ett globalt värde om 20 miljarder USD år 2020.

HPE har ju bara för några månader sedan börjat leverera sina HC380-servrar med StoreVirtual VSA och enligt HPEs pressmeddelande så kommer man i det korta perspektivet att fortsätta med detta ett tag framåt.
Man planerar dock att erbjuda Simplivitys mjukvara OmniStack på sina nya DL380-servrar och detta kommer säkert över tid att växa till fler hårdvaruplattformar.
Man kan tänka sig att HPE står inför ett teknologiskifte, där OmniStack säkerligen kommer att kunna bredda och till viss del helt ersätta befintliga teknologier för hyperkonvergerad lagring från HPE.

Men förändringen inom det hyperkonvergerade området är större än HPE och Simplivity. Leverantörer som Cisco, Dell EMC, Nutanix och VMware arbetar alla för att bli marknadsledande och vi ser en mycket stor förändringstakt just nu, pga. den kraftiga expansion som pågår.

Avsaknaden av en branschstandard för hyperkonvergerade plattformar är också slående och i stort sett samtliga leverantörer inom området erbjuder proprietära lösningar som bygger på deras helt egna och unika teknologi.


Just nu kan man nog säga att mjukvarubaserad lagring och hyperkonvergens ofta drivs av startupbolag och mindre företag, som sedan köps upp och slås samman med stora jättar när deras plattform blivit tillräckligt intressant.

Många av de lite mindre aktörerna har också samarbeten med stora hårdvarutillverkare och exempelvis Simplivity och Nutanix har ju kunnat erbjuda sina lösningar tillsammans med stora tillverkare som bl.a. Cisco, Lenovo och Dell EMC under en tid.

Cisco kom under 2016 med sin nya teknologi HyperFlex (baserat på ett uppköp man gjort av företaget Springpath) och satte därmed sitt eget fotavtryck i denna ständigt föränderliga branch av mjukvarudefinierad lagring.
HyperFlex kom från ett uppköp men placerade omedelbart Cisco på en mycket bra position inom området där man förutom servrar och mjukvarubaserad lagring även erbjuder den fulla stacken upp genom nätverket till användaren.

Jag tror personligen att vi kommer att få se fler uppköp av den kaliber som HPE och Simplivity precis visat upp och marknaden för hyperkonvergerade plattformar förväntas ju, som jag nämnde i ingressen, uppgå till 20 miljarder USD år 2020 vilket skapar en iver att skapa attraktiva lösningar från alla tillverkare inom området och det driver också nya start-up bolag att pröva vingarna med sin teknik.

Håll i hatten, jag tror bestämt att 2017 är de hyperkonvergerade plattformarnas år!