2016-11-08

Digital tvilling och Digidustrial

Morgonstund har som bekant guld i mun och denna vackra Barcelonamorgon har jag fått ta del inspiration på Gartner Mastermind.

Erik Hjalmarsson Chef Hybrid Platforms

Mark Hutchinson är CEO på GE Europa och gav oss insikt i deras strategi för digitalisering.

Digital tvilling

GE skapar nu en digital tvilling av alla produkter som dom erbjuder till marknaden, ett av de mera kända exemplen är flygmotorerna som flera nog känner igen men det finns mycket mera i deras erbjudande. En 1/3 av världens samlade energi produceras via GE produkter idag så chansen är stor att du kan läsa detta tack vare GE och deras strömförsörjning.

Varje produkt som dom erbjuder har en uppkoppling och skickar in data till kund eller GE för att kunna optimera hanteringen av service och underhåll för den. Att kunna schemalägga underhåll efter behov och inte kalendertid menar GE sparar 8-10% av underhållskostnaderna vilket blir stora summor när man ser på GE utbud av det moderna samhällets infrastruktur som lok, flygmotorer, kraftstationer etc. Mark jämför GE produkter med mobila datacenters som alltid är online och optimeras under drift. 

Samtliga appar som behövs för att jobba med system finns tillgängliga via appstore och GE jobbar aktivt med att erbjuda sina kunder ett komplett ECO system för sina produkter och vill även samarbeta med konkurrenterna för att skapa ett större värde för kunderna. För det är svårt att bygga allt själv.

Digidustrial

Produktutvecklingen på GE bygger på Digital Thread, den digitala tråden genom hela livscykeln för en produkt. Detta gör att det går att följa produkten hela vägen från produktion, till kund, underhåll och slutligen till pension när den avvecklas. Mark nämner att GE har skapat ett nytt ord för digitaliseringen av industrin, digidustrial och denna reklam som finns med i en serie har attraherat 8 ggr fler sökande till GE talangprogram jämfört med förra året. Titta gärna på denna här:

Att attrahera nya medarbetare har varit en utmaning för GE men genom att visa på digitalisering av deras lösningar har dom nu en bra mix av individer.

Att digitaliseringen skall ledas av de som kan sin verksamhet och produkt är självklart för GE och ger exemplet på att det är lättare att lära en ingenjör programmering än en programmerare aerodynamik.

Kunskap inom programmering ser Mark lika självklart som engelska och säger att ingen kommer att få anställning inom GE koncernen inom några år om du inte behärskar programmering. Att ge sina kollegor denna kunskap och släppa lös deras kreativitet är nyckeln till överlevnad dagens företag. Att skapa en utvecklande kultur där det även är OK att testa fritt.

Mark söker flera som vill leda digitalisering och säger att it aldrig varit mera aktuellt än idag. Idag är det dags för it att leda och för våra CIOer att leda företagen till den digitala världen. Ledningen behöver inspireras och utmanas av oss.

Själv noterar jag att det är dags att damma av mina slumrande kunskaper inom Pascal, Basic & assembler och köra självstudier på flyget hem från Barcelona på modern programmering. Kommer att titta ut på flygmotorn och förklara för passageraren i stolen brevid vad digidustrial betyder.

 Om ni vill följa Mark på twitter är det @hutchinson_GE som gäller.