2016-08-24

Använd Ateas utbildare

Jag var nyligen på MCT Summit 2016 i Köln där jag spenderade två dagar med nätverkande och diskussioner med MCT-kollegor från hela världen. MCT står för Microsoft Certified Trainer och är en certifiering som möjliggör att jag får undervisa Microsofts kursmaterial till mina kollegor och mina kunder.

De flesta av deltagarna på MCT Summit har varit MCT-certifierade mycket längre än de två år jag varit det (även om jag aktivt utbildat sedan 2000), men det är intressant att se att de problem som de slåss med är förhållandevis lika rakt över oavsett var man bor. Företag spenderar mindre och mindre pengar (och framförallt tid) på utbildning och de anställda förväntas lära sig mer och mer på egen hand. Det är en oroande utveckling då jag upplever att den på sikt sänker kompetensen på de anställda då tiden för studier -oftast inte finns. Vi utbildare hör också ganska ofta klagomål på att en kurs är för stor och omfattande, att det inte går att vara borta en vecka från jobbet eller att kurserna alltid måste köras i Stockholm.

Jag och min kollega Simon Binder beslöt oss för ungefär två år sedan att försöka starta upp en gruppering med certifierade instruktörer på Atea, med målet att kunna göra oss mer eller mindre självförsörjande på utbildning och även kunna utbilda våra kunder. Värt att notera är att vi inte får utbilda på öppna kurser - för detta krävs att Atea skulle vara en s.k. Learning Provider, något som inte är aktuellt. Vi har dock ett samarbete med Addskills/Cornerstone/Global Knowledge och undervisar öppna kurser också, så det problemet är löst.

Genom att vara självförsörjande kan vi erbjuda skräddarsydda internkurser och kunna vara ekonomiskt konkurrenskraftiga redan vid ett fåtal elever. Kursledaren kan resa till kontoret där eleverna finns, vi kan klippa och klistra ihop kurser från de olika moduler som finns och vi kan justera tidplanen så den passar bättre med elevernas scheman. Det är inte helt ovanligt att ta en femdagarskurs och komprimera den till tre (då kör vi ofta 08-19 på dagarna) alternativt att dela upp den på flera tillfällen. Det finns lika många varianter som det finns elever.
På samma sätt som vi erbjuder dessa kurser internt kan vi också ge våra kunder en markant bättre service än våra konkurrenter då vi i samband med ett projekt även kan utbilda dem med dessa kurser och utifrån samma premisser. Vi har redan kört bland annat Windows 10-kurser för flertalet kunder och jag får förfrågningar om möjligheten att köra andra kurser då och då.

Tänk dig att man köper en ny, fin motorbåt. Den har det mesta - en stor motor, många skojiga reglage och en rejäl räckvidd. Den har också en instruktionsbok tjock som en roman. Genom att lägga några timmar med en representant för varvet som byggt båten kan man mycket snabbare komma igång med den och undvika de vanligaste misstagen (det blir dålig stämning om man inte vet var tanklocket sitter när det väl gäller). Det är precis den här extra möjligheten vi erbjuder med våra MCT-certifierade specialister - lägg till en skräddarsydd kurs och korta startsträckan för ert projekt avsevärt!