Vet du vad en rullbandspelare är?

2012-01-18

Jag var i sjunde himlen när maskinen äntligen stod på mitt bord. För en grabb i yngre tonåren kanske en gammal rullbandspelare av märket Sony med modell-beteckningen TC-399 inte riktigt en normal sak att fästa någon vikt vid. Det brukar oftare handla om mopeder än antika ljudprylar. Men i mitt fall var detta den stora grejen för stunden.

Jo, redan på 80-talet var rullbandspelare saker som gav upphov till frågande blickar. På den tiden var det mest ljudnördar som lyssnade på Beatles och gillade 60-tals rock och pop som hade drivor av rullband som de lyssnade. Alla andra satt med kassettbandspelare och vinylspelare. Min farsa hade några år tidigare skrivit en artikel om någon sorts digital skivspelare som verkade kunna bli något i framtiden.

Jag stormtrivdes med min samling av Beatles-skivor och rullband med just sån där dammig musik som mina klasskamrater skrattade åt. Jag fattade föga vad Bob Dylan sjöng om i ”Mr Tambourine man” även om jag förstod att ”Lucy in the Sky with Diamonds” handlade om en kemisk form av eskapism om du förstår vad jag menar. Detta förnekade dock herr Lennon in i det längsta, men det är en annan historia.

Under 80 och 90-talet har jag i mitt brinnande ljudintresse testat många av innovationerna som ljudbranschen kom ut med till allmänheten. Men saker som CD, DCC, Kassetter, DAT, HIFI-VHS, MD, DAB, MP3-spelare är historia. Ja, faktiskt även mp3-spelarna. Vem använder en MP3-spelare idag, när mobiltelefonen har en sådan inbyggd? Tänk efter, en MP3-spelare kan bara spela upp ljudfiler. 1998 ringde för några år sedan och återkallade den sista. Jag använder här rullbandspelaren ett exempel på hur förändringens vindar blåser bort det gamla. I detta virrvarr av nya mer eller mindre kortlivade standarder, finns det saker som vi totalt glömt bort att de inte längre finns. Saker som vi vet exakt vad de är, men som ingen av född de senaste 10 åren har en susning om vad det är.

Låt oss ta en titt.

Museiföremålets namn: telefonluren

Vad det är:

En enhet som något liknade en mobiltelefon, men som var ansluten till en så kallad "fast telefon".

Vet en "dagens ungdom" vad det är?

Kanske, men är lika troligt de tror det är någon form av del till en karaoke-maskin.

Trots detta förväntas vi veta vad det är när vi använder:

Skype och våra mobiltelefoner.

     

Museiföremålets namn: bordsmikrofonen

Om micken ser ut som konstig ut, beror det på 1) att du är för ung för att veta hur sådana här tingestar brukade se ut, 2) att jag har byggt den själv av en massa reservdelar. Mitt estetiska sinne är inte särskilt utvecklat, men den funkar alldeles utmärkt.

Vad det är:

En sorts mikrofon som var bordsmonterad framför en radiopratare som drog långa rökringar från sin cigarr.

Vet en "dagens ungdom" vad det är?

Har du sett en modern mikrofon av den typ som sitter i ett headset? Min gissning är att de inte har en aning. Good bye, and good luck…

Trots detta förväntas vi veta vad det är när vi använder:

Diktafoner, Skype, Mobiltelefoner

 

Museiföremålets namn: Winchester-disken

Vad det är:

Föregångaren till hårddisken. Den såg faktiskt ut som en stor cylinder, precis som sin representation.

Vet en "dagens ungdom" vad det är?

Troligen inte. Men de fattar nog att den blinkande läskeburken faktiskt har något att göra med den där SSD-plattan som farsan monterade i i datorn.

Trots detta förväntas vi veta vad det är när vi använder:

Bärbara datorer, servrar och apparater som inte säljer läsk.

I ärlighetens namn finns det en ursäkt för "Cola-burken". Stacken med plattor som sitter i en modern hårddisk formar faktiskt en cylinder, men den ser du inte förrän du skruvar sönder det rätblock som plattorna sitter i. Då har du dessutom förstört den, så vänta tills du inte vill ha den och data den håller innan du gör detta!

Museiföremålets namn: Radiomast

 
Masten är den grå lådan, inte den vita pinnen.

Vad det är:

Ett fackverk av stål som det växer antenner på. Ofta misstagen för att vara en gigantisk antenn.

Vet en "dagens ungdom" vad det är?

Det undrar jag. Jag vet många vuxna som inte riktigt fattar vad det är. Moderna radiosändare sitter monterade på husväggar och tak, i leksaker och i snart sagt varenda elekronisk kalender (såsom HTC och iPhone).

Trots detta förväntas vi veta vad det är när vi använder:

Mobiltelefoner, trådlös utrustning, programvara.

Jag har aldrig sett en mast med ringar som hovrar vid sidorna, har du?

Och till sist, här är min lista på saker som jag tror är på väg att försvinna i den formen vi känner igen dem och trots detta kommer finnas som ikoner länge efter att inget vet vad de ska föreställa:

- Det klassiska batteriet (A, AA, AAA)
- Kartböcker
- Kortregister
- Analoga radioapparater

Finns det någon poäng?

Svaret är: kanske. Jag skrev detta eftersom det roade mig, men det finns en seriöst menad poäng också: mjukvaru- och hårdvarukonstruktörer borde sätta sig ner och försöka fundera på vem/vilka som använder deras produkter.