Perspektiv på värderingar i företag

2012-03-26

Eftersom värderingar visar sig i handlingar är det svårt att säga att ett företag har värderingar. Det är ju faktiskt människorna i företaget som lever värderingarna. Men, numera har många företag identifierat några ord som ska visa på företagets värdegrund. Det gäller att fundera kring huruvida du är i harmoni med företaget och dess värdegrund. Varför det undrar du kanske? Jo, för att trivas menar jag.

Det är klart att det första man gör när man söker jobb är att titta på arbetsuppgifterna. Jag såg för en tid sedan ett väldigt intressant jobb, dessutom välbetalt och på bra pendlingsavstånd från min bostad. Själva rollen och uppgifterna tilltalade mig mer än väl, ja det fanns många fördelar. Problemet var bara att företaget sålde cigaretter. Och jag tycker verkligen inte om när man röker. Att då arbeta dagarna i ända med att få ut dessa produkter på marknaden och dessutom behöva tala mig varm för något som jag egentligen inte tycker om i grunden… Ni förstår. Det skulle aldrig fungera. Fördelen med att ha vänt och vridit på vem jag är och varför är att jag vet vart jag står. På så sätt kan jag förlita mig på min inre kompass och därigenom fatta rätt beslut. För mig.

Så, kortare sagt, äg din egen framgång genom att sätta dina egna mål och välja glädje. Känn dina egna värderingar och väg detta mot företagets värderingar.