I väntan på framtiden

2014-11-15

Det har säkert inte gått obemärkt förbi att Microsoft släpper nya versioner av Windows snabbare än tidigare. Mindre än ett år efter Windows 8 kom Windows 8.1, knappt ett år senare nästa stora uppdatering och H1 nästa år släpps Windows 10.

Simon Binder Competence Area Developer Klient

Det här visar tydligt vilken väg Microsoft kommer gå de närmaste åren. Förbi är tiden med ett nytt OS-släpp med 3-5 års mellanrum, som resulterade i mer eller mindre komplexa klientmigreringar. Nu kommer det snarare bli fråga om in-place uppgraderingar av befintliga system (något som utlovats bli mycket lättare och bättre i och med Windows 10) och en mer dynamisk och föränderlig klientmiljö. Hur detta kommer påverka ditt och mitt dagliga arbete är svårt att säga idag, men säkert är att det kommer ge användaren möjlighet att, om så önskas, jobba med det senaste, säkraste och snabbaste operativsystemet som erbjuds mycket snabbare än tidigare.

Jag får be att få återkomma till detta i en senare bloggpost, och här istället visa på ett par förändringar som kommer med Windows 10.

  • Startmenyn gör återintåg
    Microsoft återinför startmenyn på de hårdvaruplattformar där den har saknats mest av användarna, dvs enheter som saknar touch. Startmenyn kommer bli igenkänd, men har blivit kompletterad av samma typ av Live-tiles som finns på startskärmen. Detta ger det bästa av två världar - och ger användarna tillgång till den information de behöver snabbt och enkelt.
  • Flera skrivbord
    Något som kanske känns igen från diverse Linux-distributioner kommer vara möjligheten att använda flera virtuella skrivbord. Detta ger större möjligheter att arbeta med flera program samtidigt och smidigt byta mellan dem och dela information mellan dem. Det tillsammans med möjligheten att "fästa" applikationer (och även de nya helskärmsapparna) i hörnen på en eller flera skärmar kommer fortsätta att underlätta arbetet för slutanvändarna.
  • Ett operativ - oavsett enhet
    Något som Microsoft har pratat om länge är möjligheten att köra samma operativ oavsett enhet. Vilket också innebär att applikationer utvecklade för till exempel Windows Phone även skall fungera på en traditionell laptop eller desktop. I Windows 10 (och motsvarigheterna för Windows Phone och RT - samt i framtiden enheter som Xbox med flera) blir detta mer och mer verkligt. Verktygen för detta finns redan i Visual Studio och gör det attraktivt för utvecklare att förfina och nyutveckla appar till Microsofts operativ.

Detta tillsammans med massor med andra säkerhetsfunktioner, prestandaförbättringar och nya funktioner för integration med Skype, Onedrive och andra Microsoftprodukter gör lanseringen av Windows 10 högintressant. Något exakt datum för när detta sker är inte klart, men en preview finns tillgänglig för allmänheten på följande länk:

http://windows.microsoft.com/sv-se/windows/preview

Gå gärna in och prova, och fortsätt följa bloggen för mer information om Windows 10 både för klient och server. Du kan självklart även ta kontakt med er närmaste Atea-representant för mer information.