Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till IoT

Smart stad med IoT

En smart stad är helt enkelt en stad som utnyttjar digitalisering och ny teknik för att göra livet enklare och bättre. För invånarna, för besökarna och för näringslivet.

Vad menar vi med smart stad?

I den smarta staden skapas hela tiden nya smarta tjänster som gör staden ännu bättre. Vägen till att göra staden till en smart och uppkopplad stad går genom att via innovativa lösningar, öppenhet och uppkoppling blir mer ekonomiskt, ekologiskt, demokratiskt och socialt hållbart.

En smart stad är en hållbar stad. Den smarta staden möjliggörs genom uppkoppling, data som är tillgänglig för allmänheten, it-plattformar som kan kommunicera med varandra, sensorer och annan teknik.

IoT-plattform

Nyckeln till en smart stad är att tillhandahålla en horisontell IoT-plattform som sammanfogar data från olika källor.

Syftet är att kunna visualisera data, bygga logik mellan olika typer av datakällor, underlätta automatisering av processer och enklare kunna hantera device management och logistikflöden.

Områden

Vatten - Kvalité och vattenflöde behöver kontrolleras på flera ställen i vattennätet. Detta görs idag för sällan och oftast manuellt.

El/Energi - El- och energi är en färskvara och om man vill optimera nyttjande och försäljning i relation till produktion krävs en detaljkontroll

Miljö/Hållbarhet - Alla städer/kommuner har idag ett aktivt miljöarbete. Det som saknas idag är en samlad bild av all miljödata​ som samlas in.

Belysning - Ljus under dygnets mörka timmar är en trygghet, men i många fall lyser lamporna utan skapa någon nytta. Lågt räknat finns en besparingspotential på 9Mkr.

Avfall - Avfallsbehållare ska tömmas när dom är fulla. Genom att mäta fyllnadsgrad kan rutter optimeras genom att skapa en planering som tar hänsyn till faktorer som väder, turism, kollektivtrafik, event och tid på året.

Trafik/Parkering - Tillsammans med mjukvara som är utformad för ändamålet och informationstavlor kan bilister snabbt guidas till en zon med lediga parkeringsplatser.

Kom igång

I en inspirationsworkshop definierar vi företagets strategi om vad som är möjligt att kopplas upp och hur det kan göra er verksamhet bättre.

Workshopen genomförs som en heldag, alternativt två halvdagar, och vi rekommenderar att deltagarna kommer från verksamheten, företagsledningen och it-avdelningen.

Jag vill veta mer om smart stad

?

Tillbaka till IoT
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer