Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Hållbar it

I Skövde är återbruk självklart – tack vare en genomtänkt livscykelhantering

Att tänka hållbart hela vägen är en självklarhet för Skövde kommun. Därför läggs det lika mycket fokus på inköp av it som på återtaget av den.
Skövde kommun
It-produkter
Skövde
En hållbar livscykelhantering från inköp av it till återtaget av uttjänta it-produkter.

Avdelningen för it- och verksamhetsutveckling i Skövde kommun hjälper 18 500 kunder med beställning, konfigurering, leverans och installation av it-utrustning som datorer, telefoner och skrivare. Det blir en hel del beställningar och leveranser att hantera varje dag.

- Baksidan av att jobba med it är den höga konsumtionstakten. Det ställer höga krav på ett väl genomarbetat hållbarhetstänk. Tekniken går hela tiden framåt och det är lätt att dras med i detta. Men där måste man stanna upp och istället fundera på hur man kan krama ut så mycket som möjligt ur grejerna samtidigt som man jobbar effektivt, säger Peter Wiman som är supportchef på Skövde kommun.

”Idag finns det inga ursäkter för att inte återvinna sin uttjänta it-utrustning.””

— Peter Wiman
Supportchef, Skövde Kommun

Se produktens hela livscykel

Inför varje it-inköp ser man därför på utrustningens hela livscykel ur ett ekonomiskt, socialt och hållbart perspektiv. Den ekonomiska delen av det hela handlar om att minska konsumtionstakten.

- Vi försöker standardisera och erbjuda så få modeller som möjligt, men som ändå passar kundernas behov och som är kompatibla med varandra. Vi går också mot en ökad automatisering, vilket innebär att kunderna kommer igång snabbare och det kräver mindre tid på plats när datorn levereras. Allt detta bidrar till ett minskat resursslöseri och ökad tidseffektivitet, säger Peter Wiman.

Den sociala biten handlar om att ställa krav på att produkterna som köps in är schysst tillverkade.

- Vi köper ju in all vår utrustning från Atea och vi vill säkerställa att den utrustning de köper in exempelvis inte innehåller konfliktmineraler, säger Peter Wiman.

”Förutom att tjänsten är grymt smidig och enkel så gör den också att återvinningen faktiskt blir av.”

— Peter Wiman
Supportchef, Skövde kommun

Återbruk som blir av

Den sista delen i livscykeln är viktig. Det handlar om att försäkra sig om att uttjänt it-utrustning tas om hand på ett säkert och effektivt sätt. Därför har Skövde kommun sedan många år tillbaka nyttjat Ateas koncept Goitloop.

- När vi har samlat på oss mycket gammal utrustning gör vi, via Ateas webshop, en beställning på ett säkerhetsskåp. Det finns i flera varianter och storlekar, allt ifrån en väska som vi kan fylla med mobiler, till stora skåp. Vi har tio dagar på oss att fylla skåpet med uttjänt it-utrustning. Därefter hämtas det upp av Atea. Förutom att tjänsten är mycket smidig och enkel bidrar den till att återtaget faktiskt blir av. 

När Atea hämtat utrusningen raderar de allt innehåll och därefter säljs den utrustning vidare som har ett ekonomiskt värde.

- Att våra datorer återbrukas istället för att hamna på skroten känns helt rätt. Detta tänk vill vi också signalera till resten av kommunen. Det känns onödigt att grejerna ligger i skåp och byrålådor när de kan säljas vidare och användas av någon annan eller återvinnas. 

”Det är värdefullt för oss att hanteringen att datorer sköts på ett korrekt sätt hela vägen.”

— Peter Wiman
Supportchef, Skövde Kommun

Säkerheten är viktig

Peter Wiman tycker att säkerheten är en viktig aspekt av att ha en partner som sköter hanteringen av all uttjänt it-utrustning.

- Att hanteringen att uttjänta datorer sköts på ett korrekt sätt hela vägen är avgörande för oss ur ett informationssäkerhetsperspektiv. Atea har fasta rutiner som garanterar att den utförs korrekt på alla punkter. 

Varför återvinner inte fler företag sin gamla it-utrustning tror du?

- Jag tror inte att företagarna vet hur lätt det kan vara att återvinna och att det faktiskt finns möjlighet att få pengar tillbaka för gammal utrustning. Jag tycker att alla företagare har ett ansvar för produkternas livscykel hela vägen. Det finns egentligen inga bra ursäkter. Inte när det finns så här smarta tjänster, säger Peter Wiman.

Två små barn sitter med en platta tillsammans med en vuxen man

Hantera it hållbart

Hållbar livscykelhantering av it är viktigare än någonsin. Låt hållbarhet genomsyra hela it-produktens livscykel, från produktval till återtag.

Hantera it hållbart
Tillbaka till Hållbar it