Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Hållbar it

En säker process för cirkulär it är nyckeln till framgång

Kommunerna Kil och Forshaga hade länge sökt en strategisk it-partner som kunde hjälpa dem med allt ifrån leverans av hårdvara, till återbruk av uttjänta it-produkter. Till slut fann de en hållbar lösning.
Kommunerna Kil och Forshaga
Kil och Forshaga
Hitta en strategisk partner som kan mer än att bara levererade hårdvara och ha en bra process för återvinning och återanvändning.

När kommunerna Kil och Forshaga tillsammans med 11 andra kommuner i regionen skulle göra en ny it-upphandling var det viktigt att hitta en strategisk partner som kunde mer än att bara levererade hårdvara. En viktig del i upphandlingen var att leverantörerna skulle ha en bra process för cirkuläritet av it-utrustningen.

- Vi ville ha ett långsiktigt partnerskap och någon att hålla i handen över tid som kunde hjälpa oss att tänka proaktivt och hänga med i den snabba utveckling som sker runt om oss. Vi ville också att de skulle ha bra processer för återvinning. Atea som vann upphandlingen uppfyllde alla dessa krav med stor marginal, säger Mattias Lundström, Projektledare i Kils kommun.

Idag återvinns och återanvänds all it-utrustning utom telefoner i Kil och Forshaga. Tanken är att även telefonerna ska återvinnas men de ägs fortfarande av respektive avdelning varför it-avdelningen i kommunen ännu inte har full koll på dem.

- Vårt mål är att 100 procent av vår avlagda it ska gå via Ateas återvinningstjänst Goitloop. Vi hoppas kunna komma dit i framtiden, säger Mattias Lundström. 

Hur fungerar Ateas återvinningstjänst Goitloop?Vi har kört några loopar och det har fungerat riktigt bra. När vi har samlat ihop tillräckligt mycket utrustning för återbruk så beställer vi ett skåp från Ateas eShop. Normalt har vi skåpet 10 dagar, men i enlighet med kraven i upphandlingen så kan vi ha skåpen längre tid om det skulle behövas. När utrustningen väl har kommit till Atea så vet vi att utrusningen hanteras säkert och att innehåll raderas i enlighet med branschstandard. Vi får sedan en förteckning över allt som är omhändertaget så vi kan stryka detta från vårt inventarieregister.

Vad var det som tilltalade er med Goitloop?Säkerhetstänket. Att Atea låser in vår utrustning i ett säkert skåp och att vi därefter får ett kvitto på att den är anonymiserad är nyckeln. Det gör att vi kan känna oss helt säkra på att vår avlagda it-utrustning är i goda händer.Tycker ni att Atea lever upp till förväntningarna på en hållbar leverantör? Ja, absolut. Atea arbetar för en ökad hållbarhet i alla led och ur alla synvinklar. Det är lika viktigt för oss som att de kan leverera bra service och hela tiden vara proaktiva och komma med förbättringsförslag som hjälper oss ligga steget före i allt som rör it.

Fakta: Atea – en strategisk partner i kommunerna Kil och Forshaga

Kil och Forshaga gjorde upphandlingen tillsammans med 11 andra kommuner.

Förutom Goitloop köper kommunerna flera andra tjänster av Atea. Tjänsterna omfattar datacenter, kommunikation, ljud och bild och hårdvara som surfplattor, mobiler och datorer. Atea bidrar även med konsulttjänster samt med ett strategiskt tänkande för kommunernas framtida it-utveckling.

Skribent: Therese Slettengren

Tillbaka till Hållbar it