Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Hållbar it

Miljöfokus ger kostnadsvinst

Universitetet i Agder (UiA) är ett universitet med över 12 000 studenter och 1 100 anställda fördelade på universitetets två campus i Kristiansand respektive Grimstad. UiA är även en modern institution som har sett vinsten i ett miljövänligt tänk.
Universitetet i Agder (UiA)
Agder, Norge
Återvinna och återanvända använda datorer och enheter på ett smart och effektivt sätt.

”– Detta är en ovärderlig tjänst för oss som sparar oss ett helt manår.”

2010 invigdes nya Campus Grimstad av den norska kronprinsessan Mette-Marit. Studiestarten representerade en historisk milstolpe både för Grimstad som stad och Universitetet i Agder som utbildningsinstitution. Universitetet erbjuder utbildningar inom drygt 160 fackområden och yrkesämnen, bl.a. ekonomi och management, teknologi och ingenjörskonst, humaniora, matematik, sjukvård, lärarutbildning, musik och konstfack. Utbildningarna är av olika längd, från halvårsstudier till utbildningar med kandidat-, magister-  eller doktorsexamen samt en rad kurser, fort- och vidareutbildningar.

Atea har under flera år levererat datorer och tillhörande utrustning till UiA. För universitetet är leveransmodellen och livscykeln för it-utrustning extra viktig.

– Det var ett absolut krav i anbudsförfrågan att allt material skulle skickas färdigt och klargjort i egna skåp, med önskade konfigurationstjänster och inte minst – utan emballage, berättar Tor Arne Søbye, överingenjör på it-avdelningen.

När datorer och annat material har blivit föråldrat, läggs materialet i skåpet som den nya utrustningen levererades i. Från Norge går resan till Ateas logistikcenter i Växjö. Hårddiskar raderas och raderingscertifikat utfärdas till universitetet. Beroende på utrustningens skick säljs sedan materialet antingen vidare eller återvinns. I snitt upplever Atea att hela 99,7 procent av den mottagna utrustningen från kunder kan återanvändas.

Leverans
  • Leverans av it-utrustning i enlighet med ramavtalet med Uninett
  • Konfigurationstjänst: (BIOS-konfiguration, asset-märkning och stöldskyddsmärkning
  • LOOP 3 (retur av elektronisk utrustning, säker radering)
  • LOOP 4 (oemballerat utskick, säker radering)
  • Buffertlager

– Hela systemet med samlade leveranser och retur av material är vi mycket nöjda med och det besparar UiA massor av arbete, menar Søbye och it-chef Tord Tjeldnes håller med.

– Detta är en ovärderlig tjänst för oss som sparar oss ett helt manår. När flera hundra datorer levereras handlar det om att vi inte bara slipper få utan även kassera extrema mängder kartong och plast.

Tillbaka till Hållbar it