Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Event

Vad innebär dSam rapporten för dig och verksamheten?

Utvärderar du också hur du och er verksamhet ska förhålla er till den rapport som släpps den 18 november från eSam gällande digital samarbetsplattform för offentlig sektor? Vi sätter rapporten i perspektiven, vilka är utmaningarna, vad innebär den för dig och din verksamhet?

Webinaret genomfördes den 24 november. Se det i efterhand nedan.

Tid för event
24/11 2021, 12:30 - 13:30
Var
Online
Kostnad
Kostnadsfritt.

Se webinaret i efterhand

Frågor och svar

Kommer externa aktörer (läs Atea m fl) att erbjuda någon/några av de tjänstealternativ som dSAM-rapporten rekommenderar?

Absolut, Atea ser fram emot att erbjuda det ni/marknaden efterfågar och vi har följt utvecklingen aktivt. Vi har förberett oss i nära relation med kunder och partners (tex. Nextcloud) så vi erbjuder redan idag vissa av dessa lösningar och arbetar aktivt med att bredda utbudet där det finns efterfårgan. Vi diskutera gärna med er i detalj om hur vi kan möta era specifika behov nu och framöver.

För oss myndigheter med skyddvärd och säkerhetsklassad information som av MSB och SÄPO kräver annan hantering än övriga offentliga Sverige, vad innebär rapporten konkret för oss? Vi kan än så länge inte nyttja något från Microsoft eller Amazon då dessa amerikanska företag lyder under bl a FISA och CloudAct som gör at vi inte juridiskt får gå vidare med deras tjänsteutbud. Vet vi mer om det pågående arbetet med GDPR 2.0 och EU's ""hot"" om en egen CloudAct mot bl a USA?"

I det avseendet så innebär inte rapporten något annat än det som gäller idag, och man har även med detta som en avgränsning i kapitel 1.4. För information/system/processer som har att göra med Sveriges säkerhet så är utländska molntjänster inget alternativ. Gällande frågan om GDPR 2.0 så beror det lite på vad man menar. EDPB släppte ju nyligen en del förtydliganden och exempel på vad som klassas som en 3:e landsöverföring och vad som inte är det. Utöver det så finns ju även ePrivacy Förordningen (EPR) som handlar om cockies och liknande spårnings teknik samt digital marknadföring. Det är en kompletterande lagstiftning och inte en ersättning. Något att hålla utkik efter framöver är också AI Act och Data Governance Act som är på väg.

Är det inte så att eSam tydligt visade helhetsupplägg i Nextcloud och Compliant Office? Samt att flera kommer lägga ihop best of breed - för att just få en helhet? Dvs flera vägar fram till en helhetslösning och inte bara ersättare till Teams?

Ja rapporten visade på helhetsupplägg utifrån sitt avgränsade scope. Men berörde då inte vilka tillägg som behövs för att få till en helhet. Microsoft 365 innehåller fler funktioner än vad Nextcloud eller Compliant Office innehåller. De som har behov av att ersätta alla funktioner behöver komplettera med fler produkter än de som benämns som "helhetslösningar" i rapporten. Exempel på dessa är Enhetshantering, Antivirus, OS, Business Intelligence och CRM, men det finns många fler.

Vad vet ni om Skype for Business vNext / 2022?

Det ska komma redan i år, enligt det Microsoft meddelat. Även nya versioner av Exchange och SharePoint för on-premise skall komma, vilket ytterligare förlänger support och livslängd på dessa system.

Hur ställer sig Atea till att AWS tjänster inte ska användas enligt rapporten?

AWS finns representerade med sin Wickr lösning, men det syftar ju på deras on-prem version av systemet eftersom deras molnbaserade är diskvalificerad då det är en amerikansk molntjänst.

Jag håller inte med om att rapporten avgränsat sig från en helhet, just det faktum att en helhet kanske måste erbjudas genom flera alternativ tas upp i rapporten.

Rapporten adresserar absolut en helhet utifrån sitt tydliga avgränsade scope, dvs ersättare av Teams. Men många offentliga organisationer jobbar idag aktivt i en mycket bredare definition av en "helhet" som i de flesta fall inkluderar hela Microsoft 365. Det var den helheten som vi refererade till utifrån "Vad rapporten betyder för er och er verksamhet”

Jag tror att Atea har lite fel fokus. Givet att ingen av de stora molnplattformarna lagligt kan användas så faller argumentet om funktionalitet, eSAMs rapport handlar om vad som KAN erbjudas.

Det är helt riktigt att rapporten handlar om vad som kan erbjudas. Men det är fortfarande intressant och viktigt för de kunder som har tjänster från amerikansk molnleverantörer att få veta vad det innebär, dvs hur dessa nya lösnngar kan skilja sig från nuvarande.

EN ekonomisk aspekt är ju vid byte från Skype for Business eller Teams med en massa sammanträdesrum där man har Skype Room Systems/Teams Room Systems idag - Finns någon lösning av de rekommenderade där man kan nyttja dessa enheter utan att byta ut alla?

Ja detta är ett exempel på extra kostnader att ta med i beräkningarna. För även om det går att koppla upp sig till andra system från Teams Room Systems, så är det ofta andra montjänster som BlueJeans, GoToMeeting, Zoom och Cisco webex. Så här måste vi kontrollera att det även går att integrera mot de nu föreslagna lösningarna.

Att använda Sharepoint som ett ramverk för att utveckla applikationer behöver jämföras med andra sådana ramverk som Wordpress, Django eller Rails. Fokus för rapporten var inte att ta upp applikationsutvecklingsramverk.

Precis det var en avgränsning som gjordes i rapporten. Men fler kunder vi pratat med ser en större helhet än den helhet som rapporten beskriver. Därför tog vi upp detta i webinaret att det finns delar som inte rapporten tar med men som kunder behöver ta hänsyn till.

För mer information

Urban Järved
Urban Järved
Concept Manager
urban.jarved@atea.se
Ola Jorup
Ola Jorup
Concept Manager, Information Management
ola.jorup@atea.se
Patrik Calegren
Patrik Calegren
Security Architect, Digital Workplace
patrik.calegren@atea.se
Håkan Boström
Cloud Solutions Architect
hakan.bostrom@atea.se
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer