Kundvagn

Kundvagnen är tom

Language
Chatt
Offline
Ingen operatör är för närvarande tillgänglig. Vi har tyvärr begränsad bemanning idag pga sjukdom.
Chatten är bemannad vardagar mellan kl 08.00-17.00 CET. Övriga tider har du möjlighet att lägga ett meddelande till Kundtjänst nedan.
Ny kund
Chatt
Offline
Ingen operatör är för närvarande tillgänglig. Vi har tyvärr begränsad bemanning idag pga sjukdom.
Chatten är bemannad vardagar mellan kl 08.00-17.00 CET. Övriga tider har du möjlighet att lägga ett meddelande till Kundtjänst nedan.
Exkl moms

HP slopar sladden för miljön

Vi arbetar på att göra våra produkter så gröna som möjligt

Vi driver utvecklingen mot en cirkulär ekonomi och lägre koldioxidutsläpp genom vår portfölj av produkter och lösningar.

Miljön är viktig

Utbudet av miljövänliga bildskärmar i HP E-serien levereras utan videokablar och en uppgraderad PVC- och halogenfri strömsladd
– allt fraktas i en 100 % återvinningsbar förpackning. 

Videokablar kan köpas separat eller vid behov i större mängder. Energieffektiviteten är inbyggd i varje ENERGY STAR®-certifierad, EPEAT® 2020-registrerad och låghalogen-bildskärm.HP slopar sladden för miljön

Med färre antal kablar i samband med köp av datorskärm vill HP göra skillnad.
Richard Carlander på Atea eShop pratar hållbarhetsprojekt med HPs Jenny Gustavsson. 

HDMI, DisplayPort, USB … Förutom strömkabel är det även många andra olika kablar som vanligtvis följer med en datorskärm vid köp. Tyvärr kommer de allra flesta av de kablarna aldrig till användning. Något som HP nu vill ändra på.

I ett pilotprojekt med fokus på hållbarhet har HP valt att minimera antalet kablar som distribueras tillsammans med deras datorskärmar. Richard Carlander, produktchef på Atea eShop, fick chansen att ställa några frågor till Jenny Gustavsson, produktchef för Desktop & Display på HP.

Det här låter ju som en kanonbra idé Jenny, verkligen. Hur kom ni fram till det här?

– I grunden är det en väldigt enkel åtgärd, men som ändå gör stor skillnad. Varje datorskärm som vi skeppar iväg har ju ett antal olika typer av kablar med sig, men i och med att alla inte behöver alla kablar plus att många dessutom återanvänder sina kablar, så såg vi att här kunde vi vara med och göra skillnad, säger Jenny.

Nu när du berättar om det känns det ju självklart. Hur mycket räknar ni med att kunna spara?

– Om vi säljer som tidigare så blir det ofattbara 45 ton färre kablar på ett år. Det här pilotprojektet omfattar några av våra storsäljare och drivs enbart i Norden med vi i Sverige har varit initiativtagare, så det är ett litet test för att se vad det kan ge. Men jag kan säga redan nu att det är en otrolig miljöbesparing. Tänk när vi sedan gör det över hela linjen med alla skärmar och över hela världen … Det kommer att bli enormt.

Pilotprojektet kickade igång i februari 2021 och riktar sig till företagskunder. Studien inkluderar fem av företagets olika modeller, och som kund kan man välja att helt avstå från de olika kablarna, eller välja den man har behov av.

Jag tycker det är ett fantastiskt bra projekt. Hur har det tagits emot av kunderna så här långt?

– Rent generellt är folk betydligt mer medvetna om miljön i dag än för bara några år sedan, och det gäller kanske framförallt den yngre generationen. Våra kunder är inget undantag, och vi gör vad vi kan för att möta deras önskemål. På det här sättet behöver vi varken producera eller leverera kablar som inte används. Bra för både oss, våra kunder och miljön.

Än en gång, en lika enkel som genial idé det här. Har ni något annat spännande på gång?

– Japp, strömkabeln. Den levereras fortfarande med bildskärmen, men i dag består den helt av PVC- och halogenfri plast. Vilket material kabeln är gjord av är en sak som man kanske inte har tänkt på tidigare, men det är såklart viktigt att titta på. PVC är borta sen länge i våra datorer och nu gör vi samma sak med strömkabeln.

Jag vet ju att er vision är att vara ett av de ledande teknikföretagen när det gäller hållbarhet.

– Ja, och ett mål är att alla våra produkter ska innehålla minst 30 procent återvunnen plast senast 2025. Redan i dag är 80-85% procent plast i skärmarna återvunnen beroende på modell, och stativen i våra Z displays består av 75 procent återvunnen aluminium. Det kanske låter som små förändringar, men att byta till bättre material, eller att skippa sladden, det gör stor skillnad, särskilt när man är en så pass stor tillverkare som vi är.

Hållbarhet är ständigt i fokus på HP, vi i Sverige har många kunder och partners som ni som driver på den frågan. Trots att detta är ett stort fokusområde krävs mycket stångande och krigande internt för att få igenom en sådan här som kan tyckas liten förändring. Jag jobbade över ett år med denna frågan men nu ser jag många synergi effekter på andra ställen då detta projekt är live. Andra förbättringar som kan drivas på av externa märkningar så som EPEAT och TCO är alltid med i förbättringsarbetet. Som mer energieffektiva produkter, effektivare transporter, hållbart framställda och återvinningsbara förpackningar…

Det känns som att både ni och vi och hela branschen jobbar mycket med hållbarhet, och att det händer bra saker hela tiden nu.

– Ja verkligen. Och när det gäller HP så blir vi bättre och bättre för varje år, och även om vi är långt ifrån klara, så visar våra olika certifieringar att vi redan i dag har världens mest hållbara pc-portfölj.


Här kan du läsa mer om de bildskärmar som ingår i projektet.

Jenny

Jenny Gustavsson
Produktchef Desktop,
HP inc.
 
Mail: jenny.gustavsson@hp.com

Richard Carlander - Atea

Richard Carlander
Produktchef,
ATEA eShop - HP inc.

Mail: richard.carlander@atea.se

3 071:-

97:-/månad

2 432:-

77:-/månad

2 476:-

78:-/månad

2 145:-

67:-/månad