Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Digitalisering i skolan

Stöd för digital undervisning

På denna sida har vi samlat metodik, stöd och tips för att genomföra en digital undervisning, distansundervisning eller fjärrundervisning, vilket kan vara aktuellt nu vid spridningen av Covid-19. Sidan uppdateras löpande.

Att bedriva distansundervisning i skolan har nu blivit ett faktum

Många har erfarenhet av detta, men inte alla. Teknik och it är ett mycket bra stöd för att lyckas, men det viktigaste är att ha en genomtänkt planering och organisation för att nå framgång. Många företag, organisationer och privatpersoner kliver nu fram för att hjälpa och stötta skolan. På denna sida samlar vi resurser som vi hoppas skall hjälpa dig som pedagog i din vardag.

Har du specifika funderingar och känner att du behöver hjälp, tveka inte att kontakta oss så hjälper våra kunniga medarbetare till så gott de kan.

Är du skolledare, huvudman, it-ansvarig, elev eller vårdnadshavare? Ta del av dessa sidor för innehåll anpassat för dig: 

Denna samlingssida innehåller:

 • Länkar till officiella sidor från Skolverket och Swedish Edtech Industry rörande Covid-19
 • Lär dig mer om er befintliga samarbetsplattform
 • Företag som erbjuder kostnadsfria samarbetstjänster
 • Tips för videomöten
 • Kostnadsfritt stöd för lärare och pedagoger
 • Företag som erbjuder kostnadsfria digitala läromedel
 • Internationella källor för lärande online
 • Forum för kunskapsutbyte
 • Kontaktformulär för dina frågor eller din feedback

Information från Skolverket till skolor och förskolor

På Skolverkets hemsida hittar du länkar till aktuell information om coronaviruset (covid-19). Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen och gör regelbundna riskbedömningar för smittspridning i Sverige. De har bland annat tagit fram rekommendationer till skolor och förskolor.

 

Elever i en skolsal

Samlingssida från Swedish Edtech Industry

Hjälp till skolor att bedriva undervisning online

"Med anledning av utvecklingen rörande Corona (Covid -19), arbetar nu branschen intensivt med att öka sin beredskap att hjälpa skolor att bedriva sin undervisning online, i det fall det blir aktuellt i Sverige. Nedan presenteras allt de olika leverantörerna tillgängliggör i form av olika sorters extra stöd och resurser till skolorna. Den här sidan är en tillfällig samlingssida för att så enkelt som möjligt samla aktuella resurser."

 

Pusselbitar

Skola hemma

Ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Sidan upprätthålls av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR.

På webbsidan finns stöd för rektorer, lärare och IT-avdelningen på skolan.

Länk till Skola hemma
En elev sitter leende vid skrivbord

Skola hemma - en webbserie från UR

Vi rekommenderar att dela denna serie med elever som ska studera hemifrån. Serien fokuserar på hur du som elev lär dig saker hemifrån. Den är från UR och du hittar den via knappen nedan.

Till URs webbserie

Vad händer i skolan under spridningen av Covid-19?

Jögge Sundquist (aka. Surolle)

Kan man ha träslöjd på distans?

Distansundervisning är ett faktum i många av våra skolor just nu. Att arbeta med matematik och svenska är kanske inte så svårt, men hur gör man med praktiska ämnen? Kan man ha slöjd hemma?

Vi bjöd in Jögge Sundquist (aka. Surolle) som är en av Sveriges mest kända slöjdare för att inspirera och visa hur man kan arbeta med slöjd på distans.

Under vår slöjdtimme lär Jögge ut klyvning, visar flera användbara täljgrepp och guidar dig genom hela processen. Stay sharp!

Läs mer här

Distansundervisning

Distansundervisning

På länkarna nedan hittar du tips inom dessa områden för hur du kan ha distanslektioner. Filmerna innehåller bland annat distansundervisning med enskild elev, distansundervisning med hel klass och schemaläggning av distanslektion.

Spellista 1 på Youtube (Microsoft Teams)

Spellista 2 på Youtube (Microsoft Teams)

Idrott på distans

 

Tips för videomöten

Göteborg stad har listat ett gäng tips för att hålla digitala videomöten:

 • Har du aldrig haft ett möte på meet, testa med en någon först om du har möjlighet. Sätt er i var sitt rum och kör igång.
 • Var väl förberedd! Lägg gärna ut information till eleverna innan som berättar vad mötet kommer att handla om. Är det t.ex. någon arbetsuppgift som ni ska diskutera? Ska du dela en länk eller ett dokument - förbered och tänk efter hur det ska gå till.
 • Placera skärmen så att den inte står mot ett fönster eller en orolig bakgrund. En neutral vägg är bäst.
 • Kolla tekniken i början av mötet: Kan ni se/höra varandra? Var inte rädd för lite strul i början; övning ger färdighet.
 • Sätt regler för mötet: Planerar du att prata med eleverna, eller ska de bara lyssna och ställa frågor via chatten? Instruera dem tydligt, helst innan mötet.
 • Stäng gärna av mikrofonen när du inte pratar, då undviker ni störande ljud.

Kvinna vinkar till videomötet i dator

Internationella källor för lärande online

Klicka på nedan puff för att komma vidare till mer information.

Behöver du stöd?

Välkommen att höra av dig till oss om du har frågor kring genomförande av digital undervisning. Våra skolspecialister och tekniska experter hjälper till med alla typer av frågeställningar.

?
?


Tillbaka till Digitalisering i skolan