2021-12-14

Lärande i vardagen med Anna Volby, Grundare av We Exist 

Det pratas mycket om livslångt lärande, men vad innebär det faktiskt i ens vardag? Jag har pratat med personer i mitt nätverk för insikter och inspiration om hur och vad de lär sig. Jag delar även med mig av verktyg jag använder som har hjälpt mig strukturera och få överblick av mitt lärande. 

mitt förra blogginlägg skrev jag om framtidens kompetens och hur du kan jobba med att få in det i din vardag. Att få in ett mer strukturerat lärande i vardagen kan vara lite klurigt, så därför ville jag samla ihop andras erfarenheter — lärdomar, if you will — kring just lärande. Till min hjälp har jag tagit några i mitt nätverk; bland annat en entreprenör, en digitaliseringsledare och en psykolog. I min bloggserie delar de med sig kring vad de lärt sig på senaste, hur de jobbar med lärande i sin vardag och tips till dig som läser. Jag ger även mina erfarenheter och reflektioner kring min egen kompetensutveckling.  

I första delen kommer ni få bekanta er med Anna, en inspirerande person jag träffade i ett nätverk för kvinnor i IT-branschen. Vi har haft en hel del intressanta diskussioner tillsammans, och här får ni del av Annas reflektioner och tips kring just lärande. 

Intervju med Anna Volby 💡 Entreprenör och grundare av We Exist, ett rekryteringsbolag med fokus på att få in fler kvinnor inom tech och IT-branschen 

När jag säger lärande, vad tänker du på då? 

Nu kommer jag låta motsträvig säger Anna och skrattar, men jag tycker att lärande kan vara rätt frustrerande: jag vill kunna allt direkt och tycker att det är tråkigt att vara nybörjare. Jag såg nyligen en TedTalk-föreläsning som inspirerade mig att faktiskt sänka kraven på vad det innebär att lära sig något. Kanske behöver man inte spendera de där 10 000 timmar på något utan enligt Josh Kaufman kan det räcka med 20 timmar.  

För att spela en fotbollsmatch behöver du inte vara Lotta Schelin, utan det räcker med några timmars träning i dribblingar, passar och straffar. Man kan alltså behöva vara i den där “jag suger”-fasen av lärandet. Att acceptera att när man först lär sig något är man faktiskt rätt dålig på det — och att det är okej! Det gäller alltså att ha grit och ta sig igenom de där första timmarna av lärande, även om man inte ser effekt med en gång. 

Berätta om något du lärt dig den senaste tiden. 

Jag har lärt mig jättemycket om IT och tech-branschen sedan vi startade We Exist. Jag har en bakgrund inom jämställdhet och min kollega inom tech — men det där med detaljer i vad olika titlar betyder och vilka programmeringsspråk som krävs för dem var nytt för mig.  

Det är så klart en annan sak än det tråkiga jag beskrev innan att lära sig i jobbet — när det blir mer konkret något som man behöver för att lösa ett problem eller en uppgift. Till och med något jag som i detta fall brinner för. Då går det av bara farten, och man tänker inte alltid på att man lärt sig en massa inom ett område. Ibland förstår man inte vad man faktiskt lärt sig förrän man får en fråga eller är med i ett samtal — och inser att man kan och hänger med i ämnet. 

Vad är något du vill lära dig mer om härnäst? 

Just nu håller jag på att lära mig om automatisering i kundupplevelser. Jag vill kunna ge kunderna en bättre upplevelse genom exempelvis marketing automation och samtidigt göra vår business mer effektiv. Jag har också kollat på hur man kan automatisera onboarding-processer. Det mesta lär jag mig genom att googla, youtubea och testa mig fram. Jag har också nyligen flyttat, så skulle också vilja bli lite mer händig. Jag vill känna mig självsäker i att hantera de där vardagliga inslagen av att praktiskt lösa saker i hemmet. 

Hur jobbar du med lärande i din vardag? 

Att ha en generell nyfikenhet, och när jag inte förstår något söka upp, läsa på och testa. För mig har det varit viktigt att förstå hur jag lär mig bäst för att vara mer effektiv. Jag lär mig av att klämma och känna — vill ha gjort det själv för att verkligen förstå, så jag läser på lite och provar mig sedan fram. (Bonustips från Sara: googla på lärstilar och gör ett lärstilstest för att få lite mer insikt i hur du lär dig) 

Idag finns det så många sätt till kunskap. Ibland ringer jag en vän och ibland får man läsa några forskningsartiklar för att komma till botten med det man vill förstå. 

Har du några tips på temat lärande? 

För det första, hitta det du är nyfiken på och vill lära dig — det gör det mycket enklare att hålla sig motiverad. Jag tror också det är viktigt att sänka kraven på vad som är en rimlig kunskapsnivå. När man inte blir “bra” på en gång kan det bli frustrerande. Håll ut de där första 20 timmarna Josh Kaufman pratade om, så kommer du tillräckligt långt för att känna att du börjar behärska det åtminstone lite — och då blir fortsättningen lättare. Om det ens behövs mer än så alltså. 

Hoppas ni blev lika inspirerade av Anna som jag. I nästa del kommer du få höra mer på temat från Rebecka Dahlgren, Leg. Psykolog på Mindler. Hon pratar bland annat om hur man kan skapa förutsättningar för lärande i sin vardag och om att vara snäll mot sig själv på vägen.